Trudne tinejdžerice Samra i Sabina mole za povratak kući: "Dosta nam je života u Islamskoj državi"

Foto: Interpol

17-GODIŠNJA Samra Kesinović i 15-godišnja Sabina Selimović navodno su kontaktirale svoje obitelji i kazale im da se žele vratiti kući. "Dosta nam je života u Islamskoj državi i džihadista", poruka je dviju trudnih djevojaka koju prenosi britanski Telegraph.

No, nažalost vraćanje kući nije lako izvedivo. Austrijski dužnosnici izjavili su kako trenutni zakoni ne dopuštaju njihov povratak. "Gotovo je nemoguće da se one sada vrate kući", kazao je glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Udale se za čečenske borce?

Podsjetimo, djevojke su svojim profilima na društvenim mrežama objavile da su pobjegle iz Europe te da sada žive u Siriji.

Prema pisanju Central European Newsa, bosanske tinejdžerke su se u Siriji udale za dvojicu čečenskih boraca koji se bore za ISIL. Nakon što su pozirale držeći automatske puške u rukama te otvoreno podržale ISIL na društvenim mrežama, u svijetu su ih počeli nazivati "novim licima džihada".

Interpol i austrijska policija intenzivno tragaju za njima te obavještajne službe pomno prate njihove objave na društvenim mrežama.

Policija strahuje da ISIL koristi dvije tinejdžerice kako bi regrutirali još više žena u svoje redove. Još dvije djevojke nedavno su uhvaćene dok su pokušale prijeći austrijsku granicu kako bi se također pridružile ISIL-u.

Obitelj djevojaka tvrdi da je za njihov nestanak odgovoran radikalni imam Ebu Tejma. Djevojke su nedugo prije nestanka krenule u njegovu džamiju. U objavama na Facebooku djevojke su stavljale fotografije na kojima su okružene osobama koje nose oružje. "Smrt je naš cilj", stoji u jednoj objavi.

Pročitajte više