Turski premijer Davutoglu: Nećemo otvoriti granicu prema Kobaniju, samo Sirijci smiju preko

Foto: FAH

TURSKI premijer Ahmet Davutoglu rekao je u srijedu da je samo Sirijcima dopušteno prijeći granicu i boriti se u Kobaniju koji se nalazi u okruženju džihadista i odbio apel Francuske da otvori širi prolaz.

"Oni koji dolaze iz Sirije mogu se priključiti borbi" za Kobani, izjavio je Davutoglu novinarima i ponovio da njegova vlada odbija prolazak drugih državljana, posebice turskih.

Francuski predsjednik Francois Hollande ocijenio je da Turska "apsolutno mora otvoriti svoju granicu" kako bi se spriječio pad sirijskog kurdskog grada. U srijedu je njegov premijer Manuel Valls inzistirao i tražio do Ankare da poduzme "sve mjere" za spašavanje Kobanija.

Davutoglu: Nećemo otvoriti granice

"Neprihvatljivo je tražiti od nas da otvorimo granice bez određivanja što to točno znači", odgovorio je šef turske vlade.

"Nije prihvatljivo govoriti da je Turska odgovorna za krizu jer nije otvorila svoje granice. To je lako govoriti iz Pariza, znaju li oni što se događa na terenu?", pitao je.

"Ne puštamo turske građane da uđu u Siriju jer ne želimo da sudjeluju u sirijskom sukobu. I nastojimo blokirati one koji to pokušavaju izvesti ilegalno", inzistirao je Davutoglu.

Ankara zabranila PKK-u ulazak u Kobani

Ankara je zabranila pobunjeničkim borcima Radničke stranke Kurdistana (PKK) da dođu u Kobani preko njezinog teritorija, što je razbijesnilo turske Kurde.

Turska vlada dosad je odbijala vojno intervenirati protiv džihadista kako ne bi neizravno podržala režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i osnažila položaj Kurda.

PKK u Turskoj od 1984. vodi pobunu u kojoj je poginulo 40.000 ljudi.

Pročitajte više