Turudić bi vrijeđanje Domovinskog rata kažnjavao s 5 godina zatvora

Foto: FAH

PRIJEDLOG Ivana Turudića, predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, o tome kako bi se u Kazneni zakon trebalo uvesti kazneno djelo poricanja prirode Domovinskoga rata podiglo je dosta medijske prašine. I dok dio javnosti smatra kako se radi o uvođenju kaznenog djela verbalnog delikta, drugi dio pak drži da se radi o zaštiti digniteta Domovinskog rata.

Turudić je ponudio prijedlog kojim bi se javno iskazivanje stavova o tome kako Domovinski rat nije bio obrambeni te kako se radilo o građanskome ratu, a ne o agresiji od strane Srbije, moglo dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od tri do pet godina. Isto bi vrijedilo i za izjave o tome kako su operacije u Domovinskome ratu kao cilj imale etničko čišćenje, a ne oslobađanje teritorija.

Prema predsjedniku Županijskoga suda u Zagrebu, na taj bi se način zaštitile najviše društvene vrijednosti u Hrvatskoj, specifično one Domovinskoga rata.

Turudić drži kako bi takva odredba amortizirala društvene napetosti vidljive i u prosvjedu ratnih veterana u Savskoj 66.

Leko: Domovinski rat se štiti jačanjem demokracije

Ilija Jandrić, savjetnik predsjednika Sabora Josipa Leke, za Index je kazao kako je Leko trenutačno na putu u Vukovaru, no kako se uspio čuti s njime vezano uz Turudićev prijedlog.

Leko je putem Jandrića za Index naglasio kako se dostojanstvo Domovinskog rata ne može čuvati putem dekreta i administrativnih zabrana.

„Dostojanstvo bilo kojeg povijesnog događaja, pa tako i Domovinskog rata, ne može se čuvati dekretima i administrativnim zabranama, nego izgradnjom demokratskog društva i demokratskih institucija države“, poručio je Leko za Index u osvrtu na Turudićev prijedlog.

Đakić: Civilno društvo ne bi trebalo blatiti pobjedničke operacije i hrvatske generale

HDZ-ov Josip Đakić, s druge strane, smatra kako se radi o hvalevrijednu prijedlogu koji zaslužuje širu javnu raspravu.

"Složio bih se s time da prijedlog zaslužuje javnu raspravu. Ne bi se trebalo događati da udruge financirane iz državnog proračuna kao dio civilnoga društva blate pobjedničke operacije i hrvatske generale koji su ih izvojevali, osobito dok je zemlja bila pod okupacijom.

Ako imamo zakonske posljedice za vrijeđanje nacionalističkog i šovinističkog tipa, onda bismo trebali imati i zaštitu ovog, najčasnijeg dijela novije hrvatske povijesti. To treba biti definirano", kazao je Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e, za Index.

Nazor: Razumijem Turudića, ali nisam za zakonsko sankcioniranje zatvorom

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, rekao je za Index kako osobno nije za zakonsko sankcioniranje zatvorom jer bi to značilo povratak verbalnog delikta.

"Mislim da se Domovinski rat štiti činjenicama i da ne treba ljude zatvarati zbog iznošenja svog mišljenja, iako smo svi mi koji se znanstveno bavimo istraživanjem povijesti Domovinskog rata već pomalo frustrirani količinom u medijima i javnom govoru iznesenih netočnih podataka o Domovinskom ratu.

Stoga razumijem interes gospodina Turudića, da zbog svih dezinformacija koje su o Domovinskom ratu do sada iznesene u javnost, posebice u proteklih 15-ak godina i posebice o karakteru rata i oslobodilačkoj operaciji "Oluja", postavlja pitanje odgovornosti ljudi koji ponavljaju neprovjerene podatke, čak i nakon što je dokazano da nisu točni. Vjerujem da je gospodin Turudić s ovim prijedlogom samo želio aktualizirati pitanje, prije bih rekao moralne odgovornosti za izrečeno, posebice kad se dezinformacije namjerno plasiraju u javnost.

Dakle, osobno nisam za zakonsko sankcioniranje zatvorom jer bi to značilo povratak verbalnog delikta, ali držim da bi svatko tko nastupa u javnosti, morao biti toliko odgovoran da ne govori o nečemu što ne može potkrijepiti relevantnim izvorima, a da bi odgovorni u medijima morali imati toliko znanja da mogu prepoznati tko je vjerodostojan sugovornik, a tko nije", rekao nam je Nazor.

Pročitajte više