Tužiteljstvo traži deset godina zatvora za Alekseja Navaljnog zbog pronevjere novca

Screenshot: YouTube

RUSKO tužiteljstvo zatražilo je od moskovskog suda da u žalbenom procesu izrekne desetogodišnju zatvorsku kaznu oporbenom čelniku Alekseju Navaljnom, a njegova brata Olega da osudi na osam godina zatvora zbog pronevjere novca tvrtke Yves Rocher, izjavila je u utorak sutkinja Ekaterina Fisenko, a prenose ruski mediji.

"Tražimo da Navaljni bude osuđen na deset godina zatvora", rekao je tužitelj pred sudom.

Tužiteljstvo u svojoj žalbi navodi da je svrha postupaka braće Navaljni pronevjera i traži da se presuda promijeni jer je "nezakonita, neutemeljena, a zaključci suda nisu u skladu sa stvarnim okolnostima djela".

Obrana, koja se također žalila na presudu, traži da braća budu oslobođena.

Navaljni ima dvije uvjetne kazne. U prosincu prošle godine izrečena mu je uvjetna kazna od tri i pol godine zatvora, a njegovu bratu Olegu izrečena je zatvorska kazna u istom trajanju, nakon što su proglašeni krivima za pronevjeru više od 26,7 milijuna (2,8 milijuna kuna) rubalja ruske podružnice tvrtke Yves Rocher.

Godine 2013. osuđen je na pet godina zatvora uvjetno zbog krađe 10.000 kubičnih metara drvne građe zajedno s jednim suradnikom i za nanošenje štete u iznosu od 16 milijuna rubalja (1,7 milijuna kuna) tvornici Kirovles.

Kritičari Kremlja i Washington smatraju da sudski procesi protiv braće Navaljni predstavljaju pokušaj gušenja političkih protivnika.

Pročitajte više