U 2013. se očekuju bolji turistički rezultati od ovogodišnjih: "Bili smo pobjednici Mediterana"

Foto: Goran Šebelić/Cropix

KRAJEM godine podvlači se crta pod turističku sezonu. Iz Hrvatske turističke zajednice poručuju kako je turistička 2012. najbolja godina do sada, a u idućoj, unatoč globalnoj recesiji, očekuju još bolje rezultate.

U prvih 11 mjeseci ostvareno je 6 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja, od siječnja do lipnja prihodi su povećani 10,6 posto, a 15.800 ljudi, više nego prošle godine, našlo je posao u turizmu.

"Prema tim podacima smo pobjednici Mediterana ove godine", poručio je ministar turizma Veljko Ostojić na sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice.

Iako se iduće godine nastavljaju globalni recesijski trendovi, u HTZ-u očekuju 2 do 4 posto bolje rezultate. Najviše aktivnosti biti će usmjereno na tradicionalna tržišta, s naglaskom na Njemačku.

"U situaciji Njemačke dobio sam pitanje 'što ste vi to tako revolucionarno promijenili da je porast noćenja s njemačkog tržišta 13,5 posto", pohvalio se Ostojić.

Direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić najavila je kako prava prodaja aranžmana za iduću godinu počinje iza Božića.

"Mjeseci pred nama su ključni mjeseci prodaje u kojima najveći touroperatori žele prodati barem 70 posto svojih kapaciteta kako bi mirno ušli u sezonu i kako bi se izbjegle last minute akcije", rekla je Matešić.

Plan za sljedeću godinu - širenje tržišta

Nije došlo do redukcije programa za Hrvatsku na svim važnijim tržištima, a sljedeće godine očekuje se i jačanje avionskih linija s Europom. Pozitivan impuls predstavljat će ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a negativan što će zbog toga trebati vize za našu zemlju.

"Prije svega su to tržišta Rusije i Ukrajine. Međutim, nadamo se da će taj mogući pad biti što manji", izjavila je Matešić.

Ministar Ostojić zaključio je kako bi bolje dane turizmu trebala bi donijeti snižena stopa PDV-a od 10 posto na hranu i piće za ugostitelje, kao i uvođenje fiskalnih blagajni kojima će se povećati kontrola i nadzor nad poslovanjem u gotovini i izdavanje računa kupcima.
 

Pročitajte više