U Brodosplitu porinut heavy lifter za Nizozemce:"Ovo je najveći brod ovog tipa s najsofisticiranijom opremom"

Foto: DIV Grupa

U BRODOSPLITU je porinut heavy lifter za nizozemskog naručitelja, kompaniju Jumbo. Posao je dogovorila stara (državna) Uprava škvera, a novi gazda Tomislav Debeljak odlučan je da Brodosplit nastavi tradiciju svjetski poznate i priznate brodogradnje u okviru održivog poslovanja.

"Porinućem ovakvog broda kakav se još nije gradio na hrvatskim navozima, Brodosplit pokazuje kako je sposoban graditi tehnički najzahtjevnije brodove. Svjesni smo izazova koji stoje pred nama, ali smo odlučni u restrukturiranju škvera. Ugovarat ćemo poslove u brodograđevnoj, ali i vanbrodograđevnoj industriji, što će Brodosplitu donijeti prosperitetniju i sretniju budućnost", kazao je Debeljak na porinuću novogradnje 473.

Kahn: Oduševio me inženjer na porti škvera

Michael Kahn, predsjednik Uprave Jumbo, zadovoljan je napravljenim te kaže da je brod jedinstven i unikatan. "Ovo je najveći brod ovog tipa s najsofisticiranijom opremom. Kada smo još tražili brodogradilište za gradnju, na porti Brodosplita sam razgovarao s jednim inženjerom, posjedim gospodinom koji je bio ponosan na brodove izgrađene u Splitu. Shvatio sam koliko je stručan i vješt. Ta stručnost, velika posvećenost radu i osjećaj da se ne radi za drugoga, već sebe, bili su značajni argumenti zbog kojih smo povjerili posao Brodosplitu", kazao je Kahn.

Supruga Philippine bila je kuma broda. Presjekla je konop sa šampanjcem kojim je krstila brod imenom Jumbo Kinetic.

Novogradnja 473 koristit će se za postavljanje vrlo teške i skupe opreme za podmorske naftne bušotine te prijevoz teških tereta. Dug je 152, a širok 27 metara. S dvije dizalice podizat će terete do tri tisuće tona. Za Nizozemce će Brodosplit graditi još jedan takav brod.  

Pročitajte više