U Crnoj Gori očekuju dobre odnose s Grabar Kitarović

Foto: FAH

PRVI veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj i vanjsko-politički komentator podgoričkih neovisnih medija dr. Branko Lukovac ocijenio je da će nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nastaviti voditi politiku dobrosusjedskih odnosa te da stoga ne treba očekivati bitnije promjene u odnosu Hrvatske prema Crnoj Gori.

"Mislim da ne treba očekivati promjene u politici novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske prema Crnoj Gori. Čvrste temelje sadašnjih odnosa dvije susjedne države gradili smo u vrijeme dok je ona obavljala dužnost ministrice vanjskih poslova i europskih integracija te valja očekivati da će nastaviti dosadašnju politiku dobrosusjedstva", kazao je Lukovac podgoričkoj Atlas Televiziji.

On je dodao da se, dok je sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obavljala dužnost ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, zalagala za bilateralni dogovor Crne Gore i Hrvatske oko pitanja Prevlake, te stoga, po riječima Lukovca, "treba očekivati da će i na novoj funkciji nastaviti s traženjem načina za rješavanje ovog pitanja".

"Očekujemo potporu da Crna Gora postane članica NATO-a"

Hrvati u Crnoj Gori od nove predsjednice očekuju intenziviranje suradnju s njima. Iz Hrvatske građanske inicijative (HGI), jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, poručuju da je i do sada odnos Crne Gore i Hrvatske bio dobar, a izborom nove predsjednice on se može još poboljšati.

"Očekujemo daljnje unapređenje odnosa između Hrvatske i Crne Gore. Osim toga, očekujemo i dalju intenzivnu potporu Republike Hrvatske, kako bi Crna Gora ove godine dobila pozivnicu za NATO i postala punopravna članica NATO saveza", kazala je predsjednica HGI Marija Vučinović.

Potpora Hrvatske Crnoj Gori neophodna je i na putu ka Europskoj uniji, naglašava Vučinović.

"Činjenica je da se mi graničimo s Hrvatskom i da nam je ona najbliža od svih članica EU. Svakako da nam je svaka potpora u tom smislu dobrodošla, a pogotovo od zemlje koja nam je najbliži susjed", kazala je Vučinović, koja obavlja i dužnost ministrice bez portfelja u vladi premijera Mila Đukanovića.

Pročitajte više