U Južnoafričkoj Republici otvorena birališta, predsjednik Zuma najavio uvjerljivu pobjedu Afričkog nacionalnog kongresa

Foto: Hina

BIRAČI u Južnoafričkoj Republici (JAR) počeli su u srijedu glasovati na općim izborima uoči kojih je predsjednik države Jacob Zuma najavio "uvjerljivu pobjedu" svog Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), iako ankete predviđaju da će stranka izgubiti dio glasova zbog korupcije i rasta siromaštva u zemlji.


Više od 25,3 milijuna glasača izabrat će 400 zastupnika koji će potom 21. svibnja izabrati budućeg šefa države, a veliki su izgledi da u 72. godini Zuma bude izabran na još jedan petogodišnji mandat. Naime, iako je ANC zabilježio pad popularnosti sa 66 na 60 posto u posljednje četiri godine, a istodobno raste potpora glavnoj oporbenoj stranci Demokratskom savezu (DA), nije vjerojatno da će doseći željeni postotak glasova.

ANC vlada zemljom otkako je srušen aparthejd, a na trima izborima zaredom, 1999., 2004. i 2009. osvojio je dvotrećinsku većinu. Stranka je na vlasti u osam od devet južnoafričkih pokrajina. Na vlasti nije jedino u provinciji Western Cape kojom dominira Demokratski savez pod vodstvom pokrajinske premijerke i bivše gradonačelnice Cape Towna Helen Zille.

Kritičari vladajuće strukture kažu da ANC ne može dovijeka 'jahati na valu' rušenja aparthejda.

Ovo će biti prvi izbori nakon smrti Nelsona Mandele i važni su ne samo za Južnu Afriku, nego i za cijeli kontinent jer je JAR unatoč svim problemima i dalje pokretač kontinentalnog razvoja i odupire se nadiranju brzorastućih gospodarstava Namibije, Nigerije i Angole.

Birališta će biti otvorena od 7 do 21 sat, a ove će godine prvi put pravo glasa imati generacija rođena poslije aparthejda.

"Rođeni slobodni" prvi put na biralištima

Birači mladi, ali i stari, od ranog jutra pred biralištima stoje u redovima koji podsjećaju na one iz 1994. godine kada su održani povijesni višerasni demokratski izbori, piše Reuters. "Sjajno je glasati prvi put. Sada i ja imam riječ u politici moje zemlje", rekao je jedan 18-godišnji birač, rođen nakon aparthejda i pripadnik takozvane generacije "rođenih u slobodi".

Pobjeda ANC-a nije upitna. Jedino je dvojbeno hoće li opet biti dvotrećinska, kao na trima prethodnim izborima. Dugotrajna popularnost ANC-a predsjednika države Jacoba Zume iznenađuje analitičare koji su očekivali da će kapitaliziranje slavne stranačke prošlosti pasti u drugi plan pred ekonomskim problemima države i brojnim korupcijskim skandalima. Zuma je na biralištu u srijedu još jednom ponovio svoju uvjerenost u uvjerljivu pobjedu.

Rast nezaposlenosti (22 posto) i s njim povezan rast kriminala te raširena korupcija glavni su problem u državi. Zuma obećava napredak u pet ključnih područja: obrazovanju, zdravstvu, ruralnom razvoju, zapošljavanju i borbi protiv kriminala. Odbacio je i tzv. Nkandla skandal, u kojem ga se teretilo da je potrošio 20 milijuna dolara poreznih obveznika za nadogradnju svog seoskog imanja.

Najbliži ANC-ov suparnik Demokratski savez, koji je 2009. osvojio 16,7 posto glasova, sada će dobiti više, ali ni blizu da bi ugrozio ANC jer se tu stranku još uvijek percipira kao političko utočište bijelih elitista i ne može doprijeti do širih masa. Stranku vodi bjelkinja Helen Zille, premijerka pokrajine Zapadni Cape, jedine od devet južnoafričkih u kojoj ANC nije na vlasti.

Za ANC je na duži rok potencijalno veća opasnost ultra ljevičarska skupina Borci za ekonomsku slobodu (EFF) koju vodi Julius Malema, nekadašnji vođa mladeži ANC-a koji je izbačen iz stranke zbog radikalnih stavova. Njegov je idol pokojni Hugo Chavez, i stavovima i načinom odijevanja. Malema bi nacionalizirao banke i rudnike i svim bijelim farmerima oduzeo zemlju bez naknade. Potpora mu je rasla, ali se zasad zaustavila na pet posto.

Pročitajte više