U Klaićevoj bolnici ni vrata nisu prilagođena pacijentima: "Ovakva vrata nas čine građanima drugog reda"

Foto: Index

"PRESELJENJE Klaićeve bolnice jedan je od glavnih prioriteta i to planiramo predstaviti Vladi. Na tome radimo posljednjih nekoliko mjeseci", kazao je Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo.

Klaićevu bolnicu planira se preseliti u zgradu Medikola u Dubravi.

"Bila je ideja da se razmotri zgrada koja je najbolja za zdravstvenu skrb i taj prostor može se najbrže završiti pod uvjetom da se sve strane dogovore", kazao je Korolija Marinić i dodao da bi rezervna rješenja značila "početak od nule".

Na Trgovačkom sudu, naime, još nije riješeno pitanje predstečajne nagodbe Medikola, koji, prema nekim procjenama državi na ime poreza duguje i više od 40 milijuna kuna. Korolija Marinović je kazao da su se najprije obratili DORH-u i Poreznoj upravi kako bi se dugovi i potraživanja prebili i kako bi se napravila 'procjena financijskog učinka'. Tada će se s prijedlogom preseljenja ići prema Vladi', dodao je. Za tu su se zgradu odlučili jer je primjerena i građena za zdravstvenu skrb. Nadaju se da će taj dogovor uspjeti i da će se čitava bolnica preseliti u roku od godinu dana.
 
Dok preseljenje bolnice ne bude gotovo njeni korisnici i dalje će se susretati s problemima.

Nadica Bijelčić zajedno sa sinom Denisom u bolnicu dolazi najmanje dva puta mjesečno. Denis ima cerebralnu paralizu i nalazi se u kolicima, a čim dođe do bolnice dolazi do problema - glavna ulazna vrata veliki su problem jer se otvaraju prema van.

Građani drugog reda


"Mi želimo da nesmetano i nezavisno možemo ući", kazala je Bjeličić i dodala kako im ljudi pomažu otvaranjem vrata.

"Ovakva vrata nas čine građanima drugog reda i invalidima", upozorila je Bjeličić u prilogu emisije Hrvatska uživo.

Novca nema, kažu iz bolnice. U dopisu sanacijskog upravitelja stoji kako žele postaviti klizna automatska vrata koja stoje 67 tisuća kuna, u tehničkoj službi spominju rotacijska, koja su pet puta skuplja.

Bjeličić je kazala kako su do sada čuli puno obećanja, pa i ovo da će se bolnica preseliti.

"Da li će se to dogoditi mi to ne znamo, a do tada treba dolaziti ovdje", kazala je Bjeličić.

Bespovratna sredstva EU

Europska komisija odobrila je hrvatskom zdravstvu 250 milijuna eura bespovratnih sredstava za opremanje ordinacija, dnevnih bolnica i objedinjenih hitnih bolničkih prijema, obnovu Dječje bolnice u Klaićevoj, te gradnju spinalnog, palijativnog i forenzičkog centra.

Dio natječaja za povlačenje bespovratnih sredstava iz EU bit će raspisan već u veljači.

Pročitajte više