U Parku prirode Velebit pronađene granate iz Domovinskog rata

Foto: Hina

ČUVAR Parka prirode Velebit tijekom redovitog obilaska terena pronašao je pet minobacačkih i jednu kumulativnu granatu za ručni bacač, streljivo zaostalo iz Domovinskog rata, koje su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu odvezli na uništavanje, izvijestila je u srijedu ličko-senjska policija.

Streljivo je pronađeno u predjelu Markovac na južnom Velebitu prema Svetom Roku i alanskoj cesti koji je bio i do dvadesetak kilometara udaljen od nekadašnje linije razgraničenja. Bilo je to mjesto s kojeg je do oslobođenja neprijateljska vojska pucala na Hrvatsku vojsku, rekao je Hini glavni čuvar Parka prirode "Velebit" Tomislav Rukavina.

Objašnjava da streljivo poput sada pronađenog za životinje nije opasno jer ga one ne mogu aktivirati. "Srećom malo se ljudi tamo kreće, to još nije turistički zanimljiv teren, ali jest lovište i tu se gospodari šumama, tako da bi trebalo što prije ukloniti sve eksplozivne naprave koje u slučaju šumskog požara ili udara groma mogu eksplodirati", rekao je Rukavina.

Pohvalio je uvijek brzu reakciju nadležnih i naglasio kako stradavanja do sada nije bilo.

Streljivo je pronađeno u bukovoj šumi na ličkoj strani, a na širem lokalitetu, području Crvenih potoka, svako malo se, kaže Rukavina, pronađe po nekoliko granata.

Pročitajte više