U SAD dvojica osuđena na 25 godina zbog pridruživanja Al Qaedi

Screenshot: Youtube

DVOJICA muškaraca osuđena su na 25 godina zatvora za pokušaj pridruživanja Al Qaedi i osposobljavanje za napadaje na Amerikance u Afganistanu, izvijestilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Osuđeni Sohiel Omar Kabir (37) i Ralph DeLeon (26) uvježbavali su se u rukovanju oružjem u južnoj Kaliforniji, gdje su se pripremali za svoju misiju.

Na federalnom sudu optuženi su za zavjeru i pružanje materijalne potpore teroristima kao i za zavjeru i ubojstva američkoga vojnoga i državnog osoblja. DeLeon je osuđen i za urotu oko ubojstava, otmice ili sakaćenja u inozemstvu.

S teroristima treba biti na oprezu

Tužitelji su dokazali da je Kabir uveo DeLeona i Miguela Alejandra Santanu Vidrialesa u militantnu islamističku teologiju te da ih je nakon putovanja u Afganistan 2012. godine, ohrabrio da se pridruže Al Qaedi.

Kasnije su DeLeon i Santana unovačili i četvrtoga optuženika Arifeena Davida Gojalija, da im se u inozemstvo pridruži u nasilnom džihadu.

DeLeona, Santanu i Gojalija uhitio je FBI u studenom 2012. Kabir je završio u pritvor kod američkih vojnih osoba u Afganistanu. Santana i Gojali priznali su krivnju i čeka ih izricanje kazne.

Kabir je rođen u Afganistanu, ali je naturalizirani američki državljanin. DeLeon je Filipinac.

"Ovaj slučaj pokazuje potrebu za budnost i brzu akciju u suzbijanju nasilnoga ekstremizma", izjavio je američki odvjetnik Stephanie Yonekura.

Pročitajte više