U SAD-u odobren prvi lijek za rak kože, cijena mu je 7500 dolara mjesečno

NAKON četveromjesečne, produžene revizije, Američka agencija za hranu i lijekove jučer je odobrila kapsulu koju je razvila Lexingtonska kompanija za biotehnologiju Curis Inc. za tretiranje uznapredovale faze bazeocelularnog karcinoma - najuobičajenijeg tipa raka.

Lijek će se prodavati pod imenom Erivedge, a očekuje se da će za više od 10 000 pacijenata u SAD-u koji boluju od ozbiljnijih tipova bazeocelularnog karcinoma postati dostupan u roku od dva tjedna.

Bazeocelularni karcinom se obično uklanja sitnijom operacijom u liječničkoj ambulanti, no Erivedge će se primjenjivati na onih 0,5 do 1 posto pacijenata kod kojih je rak prodro dublje u kožu i počeo se širiti. Kapsula je napravljena tako da njezini sastojci pogađaju samo molekule raka.

Cijena oko 7500 dolara mjesečno

Tretman za ovaj karcinom otkrio je Genentech odjel švicarske farmaceutske kompanije Roche Holding AG, na temelju sustava pretraživanja kojeg je razvio Curis Inc.

Cijena Erivedga koji bi se trebao uzimati jednom dnevno procijenjena je na 7 500 dolara na mjesec za pacijente u SAD-u. U EU Genentech čeka odluku europskih regulatora o tome hoće li se i pod kojim uvjetima Erivedge prodavati u EU.

Prognoze stručnjaka uglavnom se bave količinom zarade na ovom lijeku, a ne na brojem pacijenata koje bi lijek mogao izliječiti.  Naime, očekuje se da će  prihodi od ovog lijeka biti veći od milijardu dolara godišnje, od čega će Lexingtonu ići "samo" jedan dio zarade.

Curis već najavljuje širenje poslovanja, prenosi Boston Globe.  

Pročitajte više