U Saboru glasovanje o raspisivanju referenduma o definiciji braka

Foto: Hina

U SABORU će se danas glasovati o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji', na kojem bi 1.prosinca građani trebali odgovoriti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene.

Saborski Odbor za Ustav jučer je jednoglasno prihvatio HDZ-ove amandmane prema kojima će građani na referendumu 1. prosinca odlučivati o izmjeni Ustava, a ne samo o pokretanju ustavnih promjena kakva je bila prvotna odluka Odbora na što je reagirao Ustavni sud upozorenjem Saboru da je odluka građana na referendumu obvezujuća. Predsjednik Odbora SDP-ov Peđa Grbin jučer je izjavio:

"Onog trenutka kad je Ustavnu sud preuzeo odgovornost, drugo tumačenje više nije moguće, bez obzira da li bilo krivo ili pravo. U tom trenutku s obzirom na sumnje u iskrenost SDP-a, u legalitet naše stranke, želju da poštujemo odluku nadležnih institucija, mi moramo prihvatiti ove vaše amandmane kako bi bilo kakva sumnja pred svim hrvatskim građanima bila otklonjena", rekao je Grbin.

Na usvajanju HDZ-ovog amandmana zahvalio se Vladimir Šeks.

"Imam veliko razumijevanje za vaš prijedlog da se konačno prihvati ono što je Ustavni sud iznio u svom upozorenju, duboko zahvaljujem što ste prihvatili prijedlog kluba zastupnika HDZ-a."

Nakon glasovanja prvi put trebala bi se okupiti i 13-eročlana radna skupinu koja će pripremiti nacrt ustavnih promjena, uz prijedlog SDP-ovih zastupnika da se Ustavom ukine mogućnost zastare za sva teška ubojstva. S radom će početi u ponedjeljak.

Pročitajte više