U Splitu otvoren prvi LGBT centar: Baldasar nakon crne, predvodi i dugine boje

Foto: stav.cenzura.hr

PRVI LGBT centar u Splitu danas je otvorio vrata za javnost. Centar u Tomislavovoj ulici namijenjen je svim građankama i građanima koji žele aktivno sudjelovati u promicanju i zaštiti prava LGBT osoba. Prostor za novi Centar osigurao im je grad Split, koji je ujedno i otvaranje Centra potpomognuo sa 20 tisuća kuna, kaže nam splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

"Dakle, cilj je jednostavan, ljudska prava, ravnopravnost za sve. Mislim da je to i obveza svih koje žele ući u politiku, moraju biti gradonačelnici svim građanima. Toliko priče oko toga, a u biti je sve skupa jednostavno. Njihova seksualna orijentacija je njihovo ljudsko pravo, a mi štitimo ljudsko pravo" rekao je Baldasar.

Centrom će upravljati Udruga “Rišpet”, kaže nam Ljubomir Mateljan, koordinator ove udruge .

"Do sada nije niti postojala snažna zajednica u Splitu koja bi organizirala pride i imala prostor za svoje svakodnevne aktivnosti koje uključuju i psihosocijalnu pomoć i kulturnodruštvene aktivnosti kao i sam rad udruge."

A iako je Centar tek danas svečano otvoren u njemu je već neko vrijeme vrlo živahno jer se zahuktavaju pripreme za četvrti po redu Split Gay Pride koji je ove godine najavljen za 7. lipnja. Ove godine samostalno ga organizira Udruga “Rišpet”, pod slogan «Potpuna ravnopravnost." Ponovljeni slogan ukazuje na neravnopravan i diskriminirajući položaj LGBT osoba u Hrvatskoj. Sudionici Split Pridea traže potpunu ravnopravnost pravo na brak i izvanbračnu zajednicu i od svojih zahtijeva neće odustati.

"Potpuna ravnopravnost je nešto na što mi jedino pristajemo, drugo ništa ne dolazi u obzir i nikada nećemo. Do sada je "potpuna ravnopravnost" bila poruka i slogan svih prideova i od sada će biti, sve dok se to ne ispuni" rekao je Mateljan.

A na čelu povorke će se i ove godine biti splitski gradonačelnik.

"Hoću, bit ću s njima, ali se nadam da ćemo imati još manje policije, a oni kojima se to ne sviđa da će okrenuti glavu, ili se udaljiti, a onima kojima se to sviđa, neka dođu podržati svoje sugrađane u nastojanjima da imaju jednaka ljudska prava kao i svi ostali" poručio je Baldasar.

Četvrti Split Pride će se održati 7. lipnja 2014. godine s početkom okupljanja u Đardinu u 12 sati. Povorka kreće u 14 sati iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanke ulice do Đardina gdje će se održati Split Pride program.

Pročitajte više