U Švicarskoj se održava međunarodna konferencija o Siriji

Ilustracija: Guliver image/Getty images

U ŠVICARSKOM Montreauxu danas se održava međunarodna mirovna konferencija na kojoj će se pokušati pronaći političko rješenje za sirijski sukob u kojemu je, prema podacima sirijske nevladine organizacije, poginulo više od 120.000 tisuća ljudi.

Na konferenciji naziva "Ženeva 2" po prvi put za istim stolom trebali bi se naći predstavnici sirijske vlasti i opozicije. Glavni sponzori konferencije - SAD i Rusija - pozivaju na dugotrajan rad u kojem će današnja konferencija biti tek prva etapa.

Bašar al-Asad već je rekao da bi bilo kakav sporazum postignut na pregovorima morao biti odobren na referendumu iako je posve nejasno kako bi ga s obzirom na stanje na terenu bilo moguće organizirati.

Lider Sirijske nacionalne koalicije Ahmad Džarba izjavio je da je "Ženeva 2" nepovratni put prema postignuću svih zahtjeva revolucije, od kojih je glavni - odlazak Bašara Asada. Na konferenciji će sudjelovati 30-ak zemalja.

Istovremeno, dužnosnici sirijske vlade mogli bi se suočiti s optužbama za ratne zločine nakon što je fotograf vojne policije prebjegao i prokrijumčario dokaze koji pokazuju sustavno ubijanje 11.000 zatočenika, izvijestio je jučer britanski The Guardian.

Pročitajte više