U Trusini obilježena 21. obljetnica zločina nad Hrvatima

Ilustracija: Arhiva

U MJESTU Trusini kod Konjica na sjeveru Hercegovine u srijedu je obilježena 21. obljetnica zločina nad Hrvatima, pri čemu su nazočni pozvali da se do kraja istraži taj zločin u kojemu su pripadnici Armije BiH likvidirali 22 Hrvata za što se trenutačno vode tri sudska procesa dok je nakon nagodbe jedna pripadnica Armije BiH osuđena na 5,5 godina zatvora.

Predsjednica Udruge stradalih Hrvata iz mjesta Trusine Dragica Tomić pozvala je da se do kraja rasvijetli zločin koji su 16. travnja 1993. počinili pripadnici postrojbe za posebne namjene Armije BiH 'Zulfikar'.

"Svi koji su odgovorni i koji su počinili zločine, trebaju odgovarati za svoja zlodjela. Cijeli slučaj treba do kraja rasvijetliti", rekla je Tomić.

Svećenik don Darko Drljo kojemu je u masakru ubijen otac, rekao je da iz Trusine treba upućivati poruke praštanja i pomirenja kako bi se obnovio suživot, ali i da je potrebno istražiti istinu o događajima iz rata.

Mnogobrojna izaslanstva, među kojima su bili i dužnosnici Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH položili su vijence i upalili svijeće ispred središnjeg spomen-obilježja za ubijene Hrvate.

Misu je predvodio fra Ivan Sesar, gvardijan franjevačkog samostana u Konjicu.

Ubijena 22 Hrvata

U napadu na Trusinu su na današnji dan prije 21 godine ubijena 22 Hrvata, osamnaest civila i četiri zarobljena pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane.

Za te zločine na temelju nagodbe s državnim odvjetništvom, Sud BiH je 2012. na 5,5 godina zatvora osudio bivšu pripadnicu postrojbe Zulfikar Rasemu Handanović Zolju koja je prethodno iz Sjedinjenih Država izručena u Bosnu i Hercegovinu. Handanović je pristala svjedočiti i o zločinu koji se dogodio u selu Trusini.

Pred Sudom BiH vode se tri odvojena postupka za zločine u Trusini, protiv nekadašnjeg zapovjednika postrojbe za specijalne namjene Armije BiH Ališpage Zuke, njegova zamjenika Nihada Bojadžića koji je vodio akciju u Trusini, te pripadnika Mensura Memića, Senada Hakalovića, Dževada Salčina i Nedžada Hodžića.

Pročitajte više