U Zagrebu besplatni pregledi povodom obilježavanja Svjetskog dana srca

Ilustracija: Shutterstock

POVODOM obilježavanja Svjetskog dana srca 29. rujna, Grad Zagreb sa Zakladom Hrvatska kuća srca i Poliklinikom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana organizira preventivne preglede za građane između 40 i 60 godina starosti koji do sada nisu obolijevali od ovih bolesti.

Živi, radi, igraj se, pridruži se moto je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca kojoj je cilj informirati građane o kardiovaskularnim bolestima koje su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj Pročelnica gradskog Ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Od bolesti srca umire više žena

"Svake godine otprilike 25 tisuća građana RH umire od ove bolesti i sigurno da sve što poduzimamo kao mjeru da malo umanjimo taj broj, možda pobol da ostane manji, ali smrtnost. Na tom tragu će biti mnoge javno zdravstvene preventivne akcije."

Neke od njih su i besplatni preventivni kardiovaskularni pregledi za osobe od 40-60 godina, koje do sada nisu bolovale od ovih bolesti, a spadaju u rizičnu skupinu.

Neke od indikatora su pušenje, nezdrava prehrana i premalo kretanja. Poliklinika Srčana će u idućih deset dana vršiti preglede a naručiti se možete od sutra u podne do 15 sati. Ravnatelj Poliklinike Goran Krstačić.

"Biti će otvoreni telefoni 4612 i 341 u poliklinici, na kojima će glavna medicinska sestra uzeti relevantne podatke i zabilježiti ime i prezime i da ćemo napraviti kompletni preventivni pregled koji će na kraju podrazumijevati i pisani pregled kardiologa sa procjenom indeksa ugroze u sljedećih deset godina,i preporukom što dalje činiti..."


Od bolesti srca umire više žena, ali muškarci ranije obolijevaju i mlađi umiru. Pozitivno je i dobro da Hrvatska u zadnjih 10 godina bilježi pozitivan trend u smanjenju smrtnosti od srčanih bolesti i to za 30 %al i dalje kaskamo za Europom, napominje Verica Kralj voditeljica odsjeka za srčano žilne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Ako se usporedimo sa zemljama EU, gdje smo i mi sada član od 2013. godine, Hrvatska ima veće stope smrtnosti od prosjeka zemlje EU, dakle Hrvatska sa svojom standardiziranom stopom od negdje 350 na sto tisuća umrlih, prosjek za EU je oko 200, s tim da neke zemlje kao Francuska imaju oko stotinjak, Slovenija 200 na sto tisuća umrlih."

Pokrenut projekt automatskih defibrilatora

Koliko je važno paziti na zdravlje i štititi srce i krvne žile zna i gradonačelnik Milan Bandić.

"Šta da kažem? Nemojte se ugledati na mene jer ja i pod temperaturom trčim, to nije dobro za srce ali ja imam dva srca tako da nemam nikakvih problema. Ja imam srce kao bik. Prema tome, nema sa mnom problema, nećete me se tako lako riješiti."

Nedavno osnovana Zaklada Hrvatska kuća srca koja brine o kardiovaskularnom zdravlju cijele Hrvatske prva je pokrenula i projekt automatskih defibrilatora kojim se mogu koristiti laici koji su postavljeni na niz bitnih punktova u Zagrebu, ali i u Vukovaru i Osijeku. U Zakladi tu neće stati. Ravnatelj Poliklinike Sunčana Goran Krstačić.

"To će sljedećeg tjedna biti jedna lijepa donacija prema našim područjima koja su posebno stradala u poplavama, prema Gunji i Rajevom selu, radi se o četiri elektrokardiografa, o dva ID aparata, o stolovima za internističke preglede i to je ukupna donacija u protuvrijednosti 85 tisuća kuna koja će povodom svjetskog dana srca biti predana vjerojatno sljedeći tjedan."

Pročitajte više