U Zagrebu promocija poštanske marke i bloka "Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji"

Foto: posta.hr

U IZLOŽBENOM prostoru Hrvatske pošte u Zagrebu održat će se promocija prigodne poštanske marke i poštanskog bloka koje Hrvatska pošta izdaje povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Hrvatska pošta ovaj je važan događaj za Hrvatsku obilježila posebnim izdanjem maraka koje su tehnikom i tiskom jedinstvene u svijetu. Kako su izvijestili iz HP-a, u ovom izdanju poštanskih maraka Hrvatska pošta je prvi put `ugradila` priznato znanstveno otkriće INFRAREDESIGN (IRD), koje podrazumijeva dizajn dvije međusobno zavisne slike na jednoj površini.

Na vodećoj svjetskoj izložbi inovacija i novih proizvoda - INPEX, održanoj pred nekoliko dana u Pittsburghu, Jani Žiljak Vujić i njenom timu za ovo je otkriće dodijeljeno zlatno odličje i posebna nagrada za najbolju europsku inovaciju.

To je ujedno prva poštanska marka u Europskoj uniji na kojoj se s pomoću ove nove tehnologije omogućuje prikazivanje dvostrukog sadržaja. Jedna je slika vidljiva golim okom u realnim uvjetima, dok je druga slika vidljiva u bliskom infracrvenom području, tj. uz pomoć infracrvenih naočala ili infracrvene kamere.

U izložbenom prostoru bit će postavljene infracrvene kamere kojima će se na, tzv. hrvatskom arku pod infracrvenim svjetlom u podlozi marke moći vidjeti hrvatski grb i zvjezdice sa zastave Europske unije, dok će na poštanskom bloku biti vidljive prve dvije kitice hrvatske himne.

Pročitajte više