U Zagrebu se otvara CSEBA, udruga koja će olakšati dolazak kineskih ulagača u Hrvatsku

Ilustracija: Arhiva

DA HRVATSKA vapi za investicijama, općepoznata je činjenica. U potrazi za ulagačima Vladini su dužnosnici obilazili cijeli svijet, a da bi se potencijalnim kineskim investitorima olakšao ulazak u Hrvatsku pomoći će ured udruge Chinese Southeast European Business Association koji se otvara danas u Zagrebu.

CSEBA je privatna udruga koju je osnovao poduzetnik Mario Rendulić, a koja želi približiti hrvatske i kineske gospodarstvenike. Za osnivanje ovakve udruge potrebno je bilo dobiti i odobrenje Komunističke partije Kine.

"Tražili smo odobrenje njihove Komunističke partije i Vlade zbog toga što, kao prvo, koristimo njihovo ime, a kao drugo da dobijemo zeleno svjetlo da možemo razgovarati s njihovim gospodarstvenicima s višeg nivoa što je jako bitno kineskim gospodarstvenicima", rekao je Rendulić koji je potvrdio da postoji veliki interes s kineske strane za ulaganje u Hrvatsku.

"Iskazan je ogroman interes u svim sektorima gospodarstva, ali i u kulturi i u sportu. Znači, suradnja na svim nivoima, kako za Hrvatsku, tako i za ostale zemlje u regiji s time da smo konkretno za Hrvatsku predložili suradnju u brodogradnji i investicijama u turizam", kaže Rendulić.

Iako interes postoji, postavlja se pitanje je li Hrvatska zakasnila s privlačenjem kineskih investicija s obzirom da još uvijek nemamo konkretnih projekata, a Kinezi već ulažu velike novce u Srbiju i Mađarsku.

"Možda smo i kasnili ako gledate kada su krenule države u regiji u tu gospodarsku suradnju. Međutim, samim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, postali smo interesantniji jer oni vide u nama i nekakav prozor u Europsku uniju. Možda smo zakasnili za krucijalne projekte hrvatske Vlade, ali to ovisi o tome kakvo je prije bilo raspoloženje da se uđe u nekakve odnose s hrvatskom Vladom i kapitalom", zaključio je Rendulić.

Pročitajte više