U avionu umro književnik Andre Brink, angažiran protiv apartheida i autor "Bijele sezona suše"

Foto: Hina

ANGAŽIRANI južnoafrički književnik Andre Brink koji se proslavio uspješnicom "Bijela sezona suše" iz 1979., umro je noću na subotu u dobi od 79 godina.

Bivši profesor engleskog jezika na sveučilištu Capa, Brink je umro u zrakoplovu kojim se vraćao iz Europe gdje je primio titulu počasnog doktora katoličkog sveučilišta u Louvainu u Belgiji.

Andre Philippus Brink bio je nekoliko puta nominiran za Nobelovu nagradu za književnost, ali je nije dobio. Brink je dobitnik nekoliko uglednih nagrada u zemlji i inozemstvu, među kojima Prix Medicis za strance 1980. za roman "Bijela sezona suše".

Početkom 1960-ih utemeljio je "Sestigers", novi pravac u književnosti svoje zemlje, koji krši dotadašnje tabue u religiji, seksualnim, društvenim i političkim odnosima i sukobljava se s krutim okvirima institucija Nizozemske reformirane crkve i totalitarnog sustava zasnovanog na rasnim zakonima apartheida.

Taj pokret uključuje književnost u borbu za bolje društvene odnose u zemlji, a upravo je društveno angažiranim romanom "Bijela sezona suše" Brink upozorio svjetsku javnost na strahote apartheida, rasnim zakonima utemeljena sustava kojim je bjelačko manjinsko stanovništvo Južnoafričke Republike, u izolaciji, bijedi i potlačenosti desetljećima držalo sunarodnjake crne boje kože.

Na hrvatski su mu prevedeni i romani "Pravo na žudnju" i "Trenutak na vjetru".

Pročitajte više