U novoj francuskoj vladi i bivša Hollandeova partnerica Segolene Royal

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠA partnerica francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i majka četvero njegove djece, Segolene Royal, pridružila se novoj francuskoj vladi na čije je čelo, nakon ponižavajućeg poraza socijalista na nedavno održanim lokalnim izborima, stao Manuel Valls, donedavni ministar unutarnjih poslova, javljaju mediji.

Segolene Royal, (59), će nakon najnovijih promjena u vladu vladajućih socijalista obnašati dužnost ministrice okoliša, održivog razvoja i energetike. Kandidatkinja za predsjednicu države na izborima 2007. na kojima je izgubila od Nicolasa Sarkozyja, Segolene Royal je ministarstvo zaštite okoliša već vodila 1992. Govori se, prenosi BBC, da se posljednja službena partnerica predsjednika Hollandea, Valerie Trierweiler, protivila bilo kakvom imenovanju Royal u novoj vladi. Hollande i Trierweiler su se razišli u siječnju, nakon što je izašlo na vidjelo da se on viđa s glumicom Julie Gayet. Royal i Trierwweilr nikada nisu skrivale međusobnu antipatiju, podsjećaju mediji.

Izbor u vladu neke bivše partnerice francuskog predsjednika do sada se u Francuskoj nije dogodio. No, mediji ističu da je Royal u politici već 30 godina., a nakon poraza na parlamentarnim izborima izjavila da "ne namjerava stati" jer je politika njezina "strast".

"Znam da ću se vratiti", rekla je tada Segolene Royal.

Nova vlada ima 16 ministarstava, oporba ne vjeruje u uspjeh

U novom ustroju vlade Laurent Fabius i Jean-Yves Le Drian ostaju na istim položajima, Fabius kao ministar obrane, a Le Drian kao ministar obrane. Svoj položaj zadržala je i ministrica pravosuđa Christiane Taubira. Pierre Moscovici, ministar financija u vladi koju je predvodio Jean-Marc Ayraut, napustio je vladu. Michel Sapin će preuzeti ministarstvo financija, a Arnaud Montebourg će biti zadužen za idustriju i gospodastvo. Montebourga svrstavaju u lijevo krilo socijalista, dok novi premijer Valls naginje na desno od svoje stranke, pišu mediji. Valls je popularan u javnosti, čak i među konzervativnim glasačima, ali ne i u lijevom krilu socijalista koje mu zamjera previše centristička stajališta.


Prethodna vlada s Ayraultom brojala je 38 ministarstava, dok sadašnja broji 16.

Valls je bio najpopularniji ministar u vladi, dok sam predsjednik Hollande nosi epitet najnepopularnijeg francuskog predsjednika u nekoliko posljednjih desetljeća. Šef desne oporbe Jean-Francois Cope, piše AFP, izrazio je zabrinutost novim sastavom vlade, smatrajući da "neće neće odgovoriti na očekivanja Francuza". Potpredsjednik krajnje desne Nacionalne fronte Florian Philippot je ironično primjetio da se "ne mijenja ekipa koja gubi".

Predsjednik kluba socijalističkih zastupnika u parlamentu Bruno Le Roux pozdravio je izbor novih ministara utemeljen na "iskustvu, čvrstini i solidarnosti".

Socijalisti izgubili više od 150 mjesta i gradova

51-godišnji Manuel Valls zamijenio je premijera Jean-Marca Ayraulta koji je u ponedjeljak, zbog poraznih izbornih rezultata, podnio ostavku. "To je teška zadaća, ali nadahnjuje", rekao je Valls preuzimajući dužnost na kratkoj svečanosti u palači vlade Matignon.

Potpuni sastav nove vlade dovršit će se sljedeći tjedan, kada bi trebao biti imenovan niz državnih tajnika. U njoj više nema niti jednog ministra iz redova Zelenih, s kojima je Hollandeova vlada u koaliciji. Hollande je najavio da će glavni cilj nove vlade biti tzv. "pakt o odgovornosti" kojim se kane sniziti doprinosi poslodavca kako bi se potaknulo otvaranje novih radnih mjesta. Najavio je i snižavanje poreza i radničkih doprinosa.

Hollandeovi socijalisti loše su prošli na lokalnim izborima na kojima su znatno napredovali konzervativci i Nacionalna fronta. Socijalisti su izgubili više od 150 mjesta i gradova. Nacionalna fronta osvojila je 11 mjesta, uglavnom na jugu zemlje.

Glavna oporbena stranka Unija za narodni pokret (UMP), osvojila je nekoliko važnih gradova, poput Toulousea, Limogesa i Saint-Etiennea. Socijalisti su zadržali Pariz gdje je za gradonačelnicu izabrana njihova kandidatkinja Anne Hidalgo.

Pročitajte više