U operaciju KFOR otputovao prvi dio snaga 15. hrvatskog kontingenta

Ilustracija: MORH

U MIROVNU operaciju NATO-a KFOR na Kosovu danas je ispraćen prvi dio snaga 15. hrvatskog kontingenta KFOR.

Kako su priopćili iz MORH-a, u sastavu kontingenta je 17 pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) i jedan pripadnik Zapovjedništva za potporu (ZzP) s dva višenamjenska helikoptera Mi - 171 Sh.

Za zapovjednika 15. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR imenovan je brigadir Mate Gudelj iz Zapovjedništva HRZ i PZO-a.

Tijekom rotacije 14. i 15. HRVCON-a s pripadnicima prvog dijela 15. HRVCON-a u područje operacije KFOR otputovali su zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta (ZOS) GS OS RH brigadni general Ivan Jurić i vojni izaslanik OS SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Douglas Faherty.

Navedeni tim boravit će u području operacije KFOR s ciljem stjecanja uvida u stanje na terenu, stanje priprema, i zahtjeva prema OS RH u predstojećem razdoblju prelaska operacije u novu fazu, preseljenja HRVCON-a i stožernog osoblja te će sagledati sve elemente važne za funkcioniranje nacionalnog sustava rukovođenja i zapovijedanja.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području kampa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije te se upućuje na rok do pet mjeseci.

Očekuje se da će ostali dio snaga 15. kontingenta u područje operacije biti upućen sljedećih dana, te će se time završiti potpuna rotacija snaga 14. i 15. kontingenta HRVCON KFOR, poručuju iz MORH-a.

Pročitajte više