U ovoj turističkoj sezoni očekuje se rast, ali treba je odraditi

Foto: Hina

NA TURISTIČKOM sajmu u Berlinu - ITB, vodeći ljudi hrvatskog turizma susreli su se s vodećim turoperatorima poput TUI-ja i Tomas Cooka i udrugama u turizmu. Prodaja ide dobro, a prema najavama, u sezoni bismo trebali zabilježiti rast. Istodobno, sve su glasnija šuškanja da bi Turističko vijeće moglo odbiti izvješće šefice Hrvatske turističke zajednice, no Meri Matešić ne očekuje smjenu.

"Stanje prodaje je pozitivno, najave za sezonu su pozitivne na svim našim ključnim, emitivnim tržištima. Vjerujemo da ćemo kroz zajedničke aktivnosti nas kao sustava turističke zajednice i privatnog sektora dobro odraditi još jednu turističku sezonu i zabilježiti turistički rast", nada se direktorica turističke zajednice Meri Matešić. "Sve zasada vodi k tome, ali još je sezona dugo pred nama i daleko, treba je odraditi".

Pozitivna očekivanja ima i ministar turizma Darko Lorencin. "TUI ima ogromne planove za Hrvatsku. Ono što nas posebno veseli, booking za 2014. ide jako dobro", kaže Lorencin.

Na konkretne brojke ćemo pričekati. Ministar je svjestan da moramo raditi na smještajnim kapacitetima. Privatizacije idu u tom smjeru, a Lorencin najavljuje da ćemo za osam dana znati tko je iskazao interes za Kupare.

Na sajmu su dogovorene i zajedničke aktivnosti s predstavnicima Brazila, vezane za Svjetsko prvenstvo i promociju obiju zemalja. Ministar se danas sastao i s egipatskim kolegom Zaazouom.

Odlazi li Matešić?

A sve su glasnija nagađanja da bi Meri Matešić mogla ostati bez čelne funkcije u HTZ-u. Ona ne očekuje da će Turističko vijeće odbiti njezin izvještaj o radu i poručuje da se zacrtani planovi ostvaruju i da su ciljevi ispunjeni - povećanje prometa u pred i posezoni te u kontinentalnom dijelu zemlje.

"Ne vidim razloga da ne bude prihvaćeno jer izvješće koje ću ja dati članovima Vijeća je njima apsolutno poznato. Ono je njima prezentirano kroz rebalans programa rada za 2013. godinu, koji su oni prihvatili. Sve izmjene koje su išle tijekom godine kroz taj program rada, prenamjene sredstava su bile odobravane od strane Turističkog vijeća. Mi nismo apsolutno ništa napravili bez znanja i bez suglasnosti turističkog vijeća", istaknula je Matešić.

Ministar pak poručuje - pričekajmo sjednicu, a ona će se održati za osam dana. "Program rada redovitom procedurom ide na Turističko vijeće gdje će svi članovi koji odlučuju o tom programu rada sudjelovati. Budem pročitao izvješće o realizaciji i onda ću vam znati reći. Sada vam ne mogu ništa reći", kazao je Lorencin.

Pročitajte više