U prvom tjednu akcije "Programa plus" obrađeno 300 pacijenata u splitskoj bolnici

Screenshot: Street View

U SPLITSKOJ bolnici proteklog je tjedna obrađeno oko 300 pacijenata u akciji Ministarstva zdravlja "Program plus", koja je s ciljem smanjenja lista čekanja prošle srijede počela diljem zemlje, a ove subote na splitskoj ortopediji po prvi put će se obavljati operacije kuka, njih tri do četiri.

Sanacijski upravitelj splitske bolnice Nikola Poljak izjavio je Hini u četvrtak kako su već prvog dana akcije od 100 pozvanih obradili 95 pacijenata koji su se odazvali pozivu iz bolnice, dok su u subotu imali njih 180. U cijelom su tjednu ukupno obradili 297 pacijenata, koji su svoje mjesecima ranije dogovorene pretrage u KBC Split obavljali u srijedu i subotu.

"Moguće je da ćemo te pretrage obavljati i neke druge dane u tjednu ili ćemo suboti pridodati i popodnevne termine. Sve to će ovisiti i o interesu pacijenata, ali i o raspoloživosti naših djelatnika", najavio je Poljak.

Od 300 pacijenata u prošlom tjednu najviše je obrađeno kroz prve preglede jer su oni, istaknuo Poljak, i najvažniji. Objasnio je kako su prvo obradili najduže liste čekanja, a tako će raditi i dalje - u splitskoj bolnici najviše se čeka na pretrage na magnetnoj rezonanci i CT aparatima.

Enormni broj pretraga na Zavodu za radiologiju


"Moramo odati priznanje zaposlenicima na Zavodu za radiologiju, koji već dugo vremena rade gotovo cjelodnevno, pa čak i vikendom. Prošle su godine u prvih 11 mjeseci napravili ono sve što su napravili u 2013. godini. Radi se o jednom enormnom broju pretraga. Magnetna rezonanca se doslovno ne gasi od 8 ujutro do 22 sata, pa se često pregrijava i kvari. Naša bolnica bi s još jednim magnetom i CT-om silno smanjila listu čekanja i zbog javne nabave ministarstva očekujemo da ćemo te aparate uskoro i dobiti", kazao je Poljak.

Napomenuo je kako splitskoj bolnici gravitira najviše pacijenata, njih oko 700.000, što ne uključuje turiste u ljetnim mjesecima.

Najavio je kako će bolnica uskoro uvesti i jednodnevnu kirurgiju na kojoj će se obavljati operacije u lokalnoj i općoj anesteziji, te da će se u 33 hrvatske bolnice akcija "Program plus" najvjerojatnije odvijati sve do ljeta do kada bi se sa sadašnjim tempom mogle riješiti liste čekanja u svim bolnicama. Posebno važnim je ocijenio da je Ministarstvo zdravlja spremno djelatnicima platiti prekovremeni rad, te da će se otvarati vrata ambulanti na koje je najveći pritisak.

Pročitajte više