U sukobima kod Palmire 300 mrtvih, iz Ramadija izbjeglo 8000 ljudi

Screenshot: YouTube/BBC

NAJMANJE 295 osoba, većinom džihadista i vojnika sirijskog režima ubijeno je od srijede kada su počele ofenzive IS-a na antički grad Palmiru, izvijestio je u nedjelju sirijski Opservatorij za ljudska prava (SOHR), a iz Ramadija u Iraku stiže vijest da je u borbama s IS-om izbjeglo 8000.

SOHR, koji podatke prikuplja od široke mreže civilnih, medicinskih i vojnih izvora diljem Sirije, ubijena su 123 vojnika i pripadnika milicije lojalne vlastima, 115 džihadista IS-a i 57 civila, od kojih su mnoge pogubili pripadnici ekstremističke skupine.

Istodobno, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) izvješćuje da je iz iračkoga grada Ramadija, nad kojim Islamska država nastoji preuzeti kontrolu, pred sukobima pobjeglo oko 8000 ljudi.

Izbjeglo oko 1300 obitelji

"Procjenjujemo da je izbjeglo 1296 obitelji, što je oko 7776 osoba, a broj se neprestance povećava", stoji u priopćenju Organizacije.


Izbjegli su krenuli prema istoku, nastojeći stići do grada Amrijata al Faludže, no nije im dopušten prijelaz Eufrata koji je na putu prema pokrajini Bagdad, koja graniči s pokrajinom Al Anbar.

Deseci tisuća ljudi posljednjih su nekoliko mjeseci izbjegli iz područja Ramadija, osobito za vrijeme ofenzive IS-a u travnju.

Po podacima IOM-a, više od 2,8 milijuna stanovnika izbjeglo je iz regije od početka sukoba 2014. koji se vode između provladinih iračkih snaga i džihadista IS-a.

Pročitajte više