U sukobu s izraelskim vojnicima ubijen palestinski ministar, navodno se ugušio od suzavca

Foto: FAH

JEDAN palestinski dužnosnik je ubijen jutros u sukobima s izraelskim vojnicima tijekom skupa na okupiranoj Zapadnoj obali, doznaje se od palestinskih medicinskih i sigurnosnih izvora.

N1 piše kako je potvrđeno da se radi o palestinski ministru Ziad Abu Einu, i da se navodno ugušio dok je udahnu suzavac koji su pripadnici izraelskih snaga sigurnost koristili za rastjerivanje demonstranata koji su protestovali protiv gradnje novih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je upozorio na brutalan napad koji je izazvao smrt Ziada Abu Eina, ministra zaduženog za pitanje naseljavanja u palestinskoj vlasti.

To je barbarski čin kojeg ne možemo ni prihvatiti ni tolerirati", rekao je, prenosi službena agencija WAFA.

Prema palestinskom sigurnosnom izvoru, izraelski vojnici su ga tukli kundacima pušaka i kacigama tijekom skupa protiv izraelskog naseljavanja u selu Turmus Aja, blizu Ramalaha.

Palestinski ministar je bio među 300 okupljenih koji su namjeravali posaditi stabla masline, koje su spriječili izraelski vojnici i izbio je sukob. Izraelska vojska navodi da prikuplja podatke o događaju.

Ministar zadužen za naselja pri Organizaciji za oslobođenje Palestine, "umro je od gušenja suzavcem", potvrđeno je za Anadoliju iz uprave medicinskog kompleksa u Ramali.

Reporter koji je bio na mjestu događaja javio je da se Abu Ein onesvijestio prilikom borbe sa izraelskim vojnim snagama koje su pokušale rastjerati palestinske aktiviste okupljene na sjeveru Zapadne obale, u gradu Turmus Ayya.

Pročitajte više