U svibnju milijardu kuna više za državne plaće

Graf: Index

NA PLAĆE za zaposlene koji su ovisni o državnom proračunu u prvih pet mjeseci potrošeno je 8,11 milijardi kuna dok su ukupni rashodi za zaposlene u tom razdoblju iznosili 9,72 milijarde kuna, pokazuje Izvješće o najznačajnijim kategorijama rashoda državnog proračuna za prvih pet mjeseci objavljeno na stranicama Ministarstva financija.

Kada pogledamo podatke za prošlu godinu, rashodi za zaposlene iznosili su 21,4 milijarde kuna, a od toga je na plaće otišlo 18,8 milijardi.

Nevjerojatan je podatak da su u svibnju ove godine rashodi za zaposlene i plaće porasle za milijardu kuna, u odnosu na prethodni mjesec, ali i na isto razdoblje prošle godine.

Rashodi za zaposlene u svibnju su iznosili 2,75 milijarde kuna, dok je mjesec ranije taj iznos bio 1,73 milijarde kuna. Na plaće je u svibnju potrošeno 2,31 milijarda kuna, dok su u travnju plaće iznosile 1,44 milijarde kuna.

U Izvješću o najznačajnijim kategorijama rashoda državnog proračuna za prvih pet mjeseci nema nikakvog objašnjenja za ovakav nagli rast.



Kada je u pitanju državna potrošnja hrvatske Vlade pravile su se da kriza ne postoji, što je rezultiralo snažnim rastom javnog duga.

Javni dug povećan s 35 posto BDP-a u 2008. godini, na 85 posto krajem 2014., što je rezultat manjkova u državnom proračunu, odnosno veće potrošnje od prihoda.

Iznos javnog duga u prvom kvartalu ove godine javni dug dosegnuo je 288,5 milijardi kuna, što je 87,7 posto BDP-a.

Državna potrošnja tokom krize je rasla, te su ukupni rashodi proračuna od 2008. narasli za oko devet milijardi kuna.

Pročitajte više