U zagrebačkom Maksimiru masovan blagoslov kućnih ljubimaca

Foto: Facebook

U ZAGREBAČKOM Maksimiru u subotu će se održati masovan blagoslov. Ne bi tu bilo ničega čudnog, no ovaj blagoslov izazvao je veliku pažnju. Radi se, naime, o prvom masovnom blagoslovu kućnih ljubimaca u našoj zemlji.

Maksimir će ove subote više nego ikada biti pun životinja i njihovih vlasnika. Omiljeno zagrebačko vikend - obitavalište spremno je za veliki događaj blagoslova. Sve se odvija na inicijativu Grada i Kaptola, s dopuštenjem kardinala Josipa Bozanića. Na prvi pogled ideja je mnogima bila malo čudna, ali u svijetu to nije novotarija, kaže teolog Adalbert Rebić.

"Blagoslivljamo i aute, pa smo se sada sjetili da bi i životinje blagoslivljali, jer ima jako mnogo ljudi koji imaju svoje kućne prijatelje koje jako vole. Božji blagoslov može biti namijenjen svemu što postoji, jer životinja nije samo puki predmet, nego i biće koje ima svoje osjećaje", rekao je Rebić.

U Rimu ovakvi blagoslovi nisu novotarija, oni se tradicionalno obavljaju u siječnju na blagdan svetoga Antuna pustinjaka, na uvijek punom Trgu svetog Petra. Nedavno je i papa Franjo blagoslovio jednog psa vodiča, a ideju je kod nas razvio mons. Mijo Gabrić, koji je imao priliku voditi takav blagoslov u Rimu. Na blagoslovu se očekuje oko 10.000 ljubimaca i njihovih vlasnika, a sve neće propustiiti ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojim vjernim psom Rudijem.

"S Rudijem, hvala Bogu. Vi znate da je za mene on najljepši pas i najbolji na svijetu. Svatko voli svoga psa, pa to radi i Sveti otac u Rimu."

Blagoslov počinje u 17 sati, ali preporuka je doći u Maksimir već oko 14.30. Ljubimcima koji će primiti blagoslov pridružit će se i oni koji vlasnike još nemaju, psi iz azila Dumovec.

Pročitajte više