UNICEF: Čak 15 milijuna djece zatočeno je u nasilnim sukobima diljem svijeta

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

GODINA na izmaku je godina užasa, straha i očaja za milijune djece koja su širom svijeta uslijed raznih sukoba izložena ekstremnom nasilju i njegovim posljedicama, prisilno novačena u vojsku i na meti zaraćenih skupina, objavio je danas UNICEF. Ipak, unatoč užasnim posljedicama, mnoge od tih svjetskih kriza više ne dobivaju pozornost svijeta, upozorio je UNICEF.

"Bila je to razorna godina za milijune djece", rekao je Anthony Lake, UNICEF-ov izvršni direktor te dodaje kako "novija povijest ne pamti da su djeca bila izložena takvoj nezamislivoj brutalnosti”.

Čak 15 milijuna djece zatočeno je u nasilnim sukobima u Srednjoafričkoj Republici, Iraku, Južnom Sudanu, Palestini, Siriji i Ukrajini - uključujući djecu koja su interno raseljena ili žive kao izbjeglice. Globalno, procjenjuje se da 230 milijuna djece trenutačno živi u područjima zahvaćenima ratnim sukobima.Ova godina je znakovita i po novim prijetnjama zdravlju i dobrobiti djece, najviše epidemijom ebole u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, koja je tisuće djece učinila siročadi, dok je za oko 5 milijuna označila prestanak školovanja.

"Žalosna je ironija da su u godini 25. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, kad bismo mogli slaviti napredak učinjen za djecu na globalnoj razini, prava toliko milijuna djece brutalno povrijeđena”, naglasio je Lake. “Nasilje i trauma čine još veću štetu od ranjavanja svakog pojedinog djeteta jer potkopavaju snagu društva. Svijet može i mora učiniti više da 2015. bude bolja godina za svako dijete. Svako dijete koje odrasta snažno, sigurno, zdravo i obrazovano pridonijet će sebi, svojoj obitelji, svojoj zajednici, svojoj naciji i, napokon, našoj zajedničkoj budućnosti", upozorava, među ostalim, UNICEF.

Pročitajte više