Ubojstvo BBC-jeve voditeljice naručio je Slobodan Milošević?

POVJESNIČARKA Branka Prpa, udovica ubijenog srpskog novinara Slavka Ćuruvije, uvjerena je kako je BBC-jevu novinarku Jill Dando 1999. godine ubio plaćeni ubojica koji je djelovao prema nalogu Slobodana Miloševića.

Prpa smatra kako je Dando postala meta nakon što je na BBC-ju objavila iskaze kosovskih Albanaca koje su iz njihovih kuća prognali pripadnici paravojski koje je podržavao Miloševićev režim.

Niz dodirnih točaka koje povezuju dva ubojstva

Podsjetimo, Prpa je bila uz svog nevjenčanog supruga Ćuruviju kobnog 11. travnja 1999. godine kada je ubijen ispred svog doma u Beogradu. Iako se nikad službeno nije saznalo tko ga je upucao, niti tko je naručio njegovo ubojstvo, pretpostavlja se da mu je glave došla svađa s Miloševićevom suprugom Mirom Marković, kao i kritičan stav prema srpskoj intervenciji na Kosovu.

Samo 15 dana poslije, 37-godišnja Jill Dando također je upucana ispred svog doma, ali u Londonu. "Mislim da postoji jaka  veza između slučajeva Dando i Ćuruvija. Mislim da su oboje pogubljeni", kazala je Prpa za Daily Mirror, istaknuvši niz dodirnih točaka koje povezuju dva ubojstva.

Odmazda za napad NATO-a na Beograd
Obje žrtve bili su istaknuti novinari koji su "stali na žulj" Miloševićevom režimu. Oboje su se vraćali kući, kada im je netko prišao s leđa, srušio ih na pod i upucao u glavu iz neposredne blizine. Oba ubojstva nosila su pečat profesionalno odrađenog ubojstva.

Osim toga, dan nakon ubojstva Jill Dando, redakciju BBC-ja nazvao je muškarac s istočnoeuropskim naglaskom i preuzeo odgovornost. Ubojstvo je nazvao odmazdom za napad NATO-a na Beograd, te je zaprijetio kako je sljedeći na listi Tony Hall, novinar koji je izvještavao o sukobu na Kosovu.

Srpski režim želio je poslati snažnu poruku


"Postojao je čitav niz ljudi koje je režim definirao kao političke protivnike i koji su ubijeni početkom rata. naprosto bi vas ubili i odšetali. Kada sva ubojstva povežete u neki vremenski okvir, jasno je da su svi dio jednog konteksta", kaže Prpa.

Iako su mnogi strani novinari kritizirali Miloševićev režim, Prpa smatra kako je Dando odabrana radi slanja poruke. "Mislili su, ubit ćemo je i to u njenoj zemlji pa  će svi znati koliko smo moćni. To je sasvim moguće objašnjenje i nimalo nerealno", smatra Prpa.

Pročitajte više