Udar na demokraciju: Slučajem Franak treba se baviti pravosuđe, ne Vlada

Foto: Hina

NAKON što je Švicarska centralna banka odlučila prekinuti neprirodnu vezanost švicarca na euro, u Hrvatskoj je zavladala opća panika. Ovo bi bilo već drugi put da su mnogi dužnici koji su uzeli kredit u švicarcima dovedeni na sam rub osobne financijske održivosti. Situacija je za mnoge toliko ozbiljna, da se u pomoć zove, a tko drugi nego Vlada.

Tako se ministar Lalovac u roku od 24 sata susreo s predstavnicima vodećih hrvatskih banaka, sazvana je izvanredna sjednica Vlade, a danas sam Predsjednik vlade izlazi s izjavom da će vlada fiksirati tečaj franka, i to tako da u saborsku proceduru pošalje novi zakonski prijedlog. A da se nitko u cijelom tom procesu nije zapitao što izvršna i zakonodavna vlast uopće imaju s time?!

Ono što je svijetu nezamislivo, u Hrvatskoj je normalno

Liberalna demokracija izgrađena je na temelju trodiobe vlasti; izvršna, zakonodavna i sudska. Te tri poluge vlasti moraju djelovati nezavisno i u granicama svoje jurisdikcije. Taj princip je toliko važan da o njemu ovisi opstojnost demokracije kao takve. Politička kriza nastupa onda kada se karte izmiješaju, tj. kada jedna poluga vlasti počne utjecati na drugu. Još gore je kada jedna poluga vlasti potpuno preuzme ulogu neke druge.

Takva situacija u cijelom normalnom svijetu bi bila nezamisliva, a kod nas je normalna. Poznat je primjer institucije predstečajnih nagodbi gdje je Vlada (izvršna vlast) bez pardona uzurpirala teritorij pravosuđa, te odlučila da će se stečajni postupak voditi ad hoc, već po tome kako neki vladin činovnik procijeni da bi u ovom trenutku bilo dobro. Osim istupa rijetkih pojedinaca (npr. Velimir Šonje na prošlogodišnjem Kulfestu), u javnosti se gotovo nigdje nije moglo čuti o toj gruboj povredi temeljnog načela liberalne demokracije.

Ako je banka prevarila građane mora na sud, nema se što vlast miješati

Jako sličnu situaciju imamo i sada. U slobodnim društvima pojedinci i institucije dobrovoljno ulaze u ugovorne odnose. U ovom slučaju, imamo dužnika i banku koji slobodno sklapaju ugovor. Ukoliko postoji osnovana sumnja da ugovor nije sklopljen slobodno, ili da je u postupku ugovora došlo do implicitne ili eksplicitne prijevare, onda je to posao za pravosuđe, tj. za sudsku vlast.

Uplitanje izvršne i zakonodavne vlasti u rješavanje ugovornog spora između dvaju stranaka skandalozna je povreda načela trodiobe vlasti, na koju se mora upozoriti. Ili se prestanimo zavaravati da živimo u slobodnom i demokratski uređenom društvu.

katkapital.com

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više