Udruga Franak prijeti Vladi i HNB-u: "Zbog kredita su mogući i socijalni nemiri"

Foto: Hina

NAKON velikih financijskih potresa na valutnom tržištu, Udruga Franak održala je press konferenciju, na kojoj je upozoreno na dosadašnju inertnost sustava, što je dovelo do novog ugrožavanja i pojave iznimno negativnih socijalnih i ekonomskih posljedica po dužnike s kreditima u CHF valuti.

Ovakav razvoj situacije potvrdio je da su upozorenja Udruge Franak bila opravdana, da je donošenje sadašnjeg Zakona o potrošačkom kreditiranju samo "privremena vatrogasna mjera", koja nije riješila glavni problem CHF kredita, a to je izloženost dužnika prema visokom valutnom riziku. Obespravljeni i oštećeni dužnici više nisu u mogućnosti čekati, budući da su im ugrožena ljudska prava i životna egzistencija, kao i članova njihovih obitelji.

"Mogući su i socijalni nemiri"

Neprihvatljiva je situacija, tvrde iz Udruge Franak, da sudbina hrvatskih dužnika ovisi o drugim centralnim bankama, a ne o Hrvatskoj narodnoj banki (HNB). Denis Smajo, koordinator Udruge Franak, poručio je kako traže privremeni moratorij na tečaj švicarskog franka, koji bi se tako zadržao na vrijednosti od 6,39 kuna.

"Postoji mogućnost da će zbog kreditima u švicarcima doći do socijalnih nemira, koje mi nećemo sprječavati. S tim se moraju nositi Vlada i HNB", poručuju iz Udruge Franak.

"Devizno tržište se otelo svakoj kontroli", kaže ekonomist Željko Lovrenović, stručni suradnik Udruge Franak. On je objasnio da se na tržištu zbog odluke Europske centralne banke nalazi velika količina novih eura, zbog čega je došlo do slabljenje europske valute, a jačanja franka.

Pet zahtjeva Udruge Franak


Udruga Franak zatražila je od Vlade RH i Hrvatske narodne banke hitno donošenje privremene mjere moratorija na tečaj, koji bi se isključivo odnosio na sve kredite s valutnom klauzulom u CHF, sve do donošenja konkretnih dugoročnih mjera.

Osim privremenog rješenja, Udruga je odmah iznijela i zahtjeve za konkretnim i konačnim rješenjima svih problema u slučaju Franak.

Zahtjevi od strane Udruge Franak prema g. Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade RH i g. Borisu Vujčiću, guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) su sljedeći:

1. Donošenje Uredbe sa zakonskom snagom, kojom će intervenirati i odrediti tečaj konverzije CHF indeksiranih kredita po početnom tečaju;

2. U Uredbi definirati da se nadalje primjenjuje fiksna kamatna stopa jednaka početnoj kamatnoj stopi;

3. Uredbom zabraniti ovrhe nekretnina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u CHF, sve do donošenja odluke Vrhovnog suda RH o reviziji uloženoj na presudu Visokog trgovačkog suda u kolektivnom postupku;

4. Povrat preplaćenih sredstava dužnicima na temelju nezakonitih promjena kamatne stope;

5. Propisivanje metodologije određivanja fiksnog dijela kamate na temelju početne kamatne stope iz ugovora i početnog parametra za sve ostale postojeće kredite s promjenjivom kamatnom stopom (u kunama i s valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti).

Udruga Franak, na temelju mnogobrojnih zaprimljenih poziva i poruka tijekom posljednja 24 sata, upozorila je na veliku mogućnost socijalnih nemira, ukoliko nadležne i odgovorne institucije te najodgovornije osobe u ovoj državi ne poduzmu konkretne korake u rješavanju ovoga dugogodišnjeg problema dužnika sukladno iznijetim zahtjevima.
 

Pročitajte više