Udruga Lipa: Vlada je povećala poreze, vrijeđaju građane kad tvrde da to nije istina

Foto: Udruga Lipa

"VLADA Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici ponovo odlučila povećati porezno opterećenje građana RH", kaže Udruga Lipa u reakciji na odluku SDP-ove vlade da poveća trošarine na cigarete i gorivo.

"Predstavnici vlade vrijeđaju građane tvrdnjama kako trošarine nisu porezni", poručuju iz Udruge Lipa, koja smatra da bi se "neodrživ deficit proračuna" trebao smanjivati "rezanjem prevelike i neracionalne javne potrošnje".

U svom priopćenju Udruga Lipa objašnjava i zašto današnja odluka Vlade zapravo jest povećavanje poreza: "Naime, na internetskim stranicama Porezne uprave dostupan je dokument 'Porezni sustav RH' u kojem su pod 'državni porezi', uz PDV, porez na dohodak i druge poreze, navedene i - trošarine".

"Isto tako, Vlada odgovornost za ovu mjeru prebacuje na Europsku uniju. Međutim potreba uravnoteženja deficita nije nešto što 'EU želi', već je to pretpostavka održivosti javnih financija, pretpostavka ekonomskog napretka, konkurentnosti na globaliziranom tržištu i važnije od svega - sigurnosti i prosperiteta građana. Uravnoteženje državnih financija nije moguće ostvariti zatiranjem navedenih vrijednosti i stoga pozivamo Vladu na politiku odgovornosti prema poreznim obveznicima i svim građanima RH", tvrdi Udruga Lipa.

"Vlada bi trebala biti vlada svih građana, a ne samo građana zaposlenih u javnom sektoru koji od povećanja porezne presije mogu očekivati opipljivu korist za sebe. Porezni obveznici iz realnog sektora ovu krizu, koja traje već sedmu godinu, po čemu smo jedina eu(ropska) zemlja, nose isključivo na svojim leđima.

Pozivamo Vladu RH da odustane od strategije uvođenja novih nameta poreznim obveznicima i okrene se učinkovitim strategijama racionalizacije javnog sektora, smanjenja javne potrošnje i javnog duga koji se nadvio nad hrvatskim poreznim obveznicima", stoji u priopćenju Udruge Lipa. 

 
 
 

Pročitajte više