Ugašen najstrašniji požar u novijoj povijesti Portugala

Foto: FaH

VATROGASCI su u srijedu ugasili najsmrtonosniji požar u novijoj portugalskoj povijesti, iako vatra još gori na nekim mjestima u središnjim i drugim dijelovima države.

Najveći požar je buknuo u subotu, proširio se nevjerojatnom brzinom i ubio 64 ljudi koji su pokušali automobilima napustiti opkoljena sela u brdovitom području, udaljenom oko 200 kilometara od Lisabona prema sjeveroistoku.

Ozlijeđeno je više od 150 ljudi.

Zapovjednik agencije za civilnu zaštitu Victor Vaz Pinto otkrio je da je vatra u blizini grada Pedrogao Grandea ugašena. To je bio najveći požar ikad zabilježen na iberskom poluotoku.

Drugi požar sjeverno od tog grada i dalje gori, zbog čega je evakuirano nekoliko sela, no očekuje se da će idućih dana pasti abnormalno visoke temperature što će pomoći vatrogascima u borbi protiv plamena.

Premijer traži objašnjenja


Portugalski premijer Antonio Costa zatražio je objašnjenje oko toga što je pošlo po krivu u prvotnim operacijama hitnih službi, a takvi bi zahtjevi mogli postati sve glasniji s daljnjim gašenjem vatre.

Policija smatra kako su vatru uzrokovale munje, a da se ona proširila takvom brzinom zbog velike sparine, visokih temperatura i jakih vjetrova.

No istražitelji su u srijedu rekli kako će razmotriti izjave čelnika doborovoljnih vatrogasnih društava Jaimea Marte Soaresa koji je izrazio sumnju da požar ima "kriminalno porijeklo".

Pročitajte više