Ugrožen život dječaka kojeg je na Hvaru ugrizla zmija

Foto: HRZ i PZO

HELIKOPTERIMA Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s otoka Hvara u Split prebačeno je danas šest pacijenata. Među njima je i dijete koje je ugrizla zmija.

Kako Index doznaje iz splitske bolnice, radi se o devetogodišnjem dječaku koji se trenutno nalazi na Jedinici intenzivnog liječenja. Zmija ga je ugrizla za stopalo. Nije poznato o kojoj vrsti zmije se radi, ali sumnja se da je riječ o poskoku.

Stanje mu je za vrijeme leta bilo izuzetno kritično, te su mu život u helikopteru spašavali liječnik i medicinskih tehničar Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije koji su pridruženi timu zaduženom za hitni helikopterski prijevoz. Tijekom leta dječak je dobio protuotrov.

Dječakovo stanje i dalje je kritično, ali stabilno. Priključen je na respirator. Izvori iz KBC-a Split kažu nam kako je pravo čudo da je dječak i dalje živ.

Zmija je dječaka ugrizla u uvali Maslinica kod Vrboske. Roditelji su ga gliserom prebacili do Vrboske gdje ih je dočekala Hitna pomoć, koja je dječaka prevezla do helikoptera.

Helikopterom s Hvara prebačeno šest pacijenata


Akcije spašavanja na Hvaru su, kako je priopćio MORH, započele u noći s utorka na srijedu oko 2 sata. Tada su s hvarskog heliodroma helikopterom Mi-8 MTV prebačene dvije talijanske i jedna francuska turistkinja koje su imale prometnu nesreću.

Hitnim letom u srijedu oko 12 sati u KBC-u Split je zbrinut i jedan austrijski državljanin kojem je elisa glisera ozlijedila ruku, a helikopterska posada nakon ove hitne intervencije nije napuštala helikopter već je obavila još jedan let u kojem je ukrcana pacijentica koja je pretrpjela moždani udar.

Tijekom leta dobili su i dojavu kako hitnim letom trebaju prevesti i dijete zbog ugriza zmije, te je u istom letu s hvarskog heliodroma uz ženu prevezeno i dijete na daljnju medicinsku obradu u splitske Firule.

Pročitajte više