Uhićena Linićeva kuma Marina Lovrić Merzel!

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Video: RTL televizija

SISAČKO-MOSLAVAČKA županica Marina Lovrić Merzel uhićena je po nalogu Uskoka, a sinoć je izvršena i pretraga njene obiteljske kuće. Tijekom srijede poslijepodne Lovrić Merzel bi trebala biti privedena u Uskok i dati iskaz.

Kad će točno biti privedena na ispitivanje u Uskok zasad se ne zna: "U ovom trenutku to još ne znam. Znat ću onog trenutka kad budemo na Uskoku. Pretpostavljam da će to biti moguće danas poslijepodne. To ovisi o dinamici ovih radnji koje sada PNUSKOK radi", rekao je odvjetnik Berislav Živković.

Kako smo doznali od odvjetnika oko 15.30 sati, Merzel bi na Uskoku trebala biti oko 16.30.

Pala jedna od najmoćnijih žena SDP-a ponosna na kumstvo s Linićem

Marina Lovrić Merzel je, podsjetimo, u kumskim odnosima s ministrima Linićem i Mrsićem na što je, kako sama kaže, ponosna, a privatno se druži i s predsjednikom Josipovićem. Županica je sisačko-moslavačka već devet godina. Dugogodišnja je šefica županijske organizacije SDP-a, a od 2012. i članica Predsjedništva vladajuće stranke. Smatraju je jednom od najmoćnijih žena u SDP-u

"Ja sam stvarno u kumskim odnosima s gospodinom Linićem i ja sam ponosna na to kumstvo. Ne postoji ni stranka niti bilo koji događaj koji će mene od te obitelji odvojiti i to je nešto što traje sustavno godinama.", kazala je Merzel par dana nakon što je donedavna šefica kabineta županice protiv nje iznijela teške optužbe.

Iz njene kuće nakon pretrage izneseno nekoliko kutija dokumenata

Službenici PNUSKOK-a su u noći s utorka na srijedu iz obiteljske kuće u sisačkoj Ulici Drage Radovića izveli uhićenu sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel nakon što su čak šest sati, u nazočnosti svjedoka, pretraživali kuću iz koje su ponijeli i nekoliko kutija dokumenata. Pretrazi i uhićenju bio je nazočan i sisački odvjetnik Dragan Crnković.

Uskok već mjesec dana provodi detaljnu istragu protiv županice Lovrić Merzel na temelju podnesene kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke. Iz kaznene prijave proizlazi osnovana sumnja da je županica u vrijeme svoja tri mandata počinila više kaznenih djela kojima je oštetila Županiju.

Osumnjičena za više kaznenih djela: Zbog kojega je uhićena?

Iako zasad nema službenih informacija, pretpostavlja se da je Lovrić Merzel uhićena zbog trošenja državnog novca za vlastite potrebe. No razlog bi mogao biti i u sumnjivoj prodaji firme Ceste Sisak velikogoričkom tajkunu Željku Žužiću, kao i sumnjiva kupnje zgrade za Hitnu medicinsku pomoć u centru Siska o čemu je Index još ranije pisao.

Podsjećamo, kumu ministra financija Slavka Linića istražitelji Uskoka terete da je svoje rođendane i rođendane članova obitelji, kao i druge privatne domjenke, organizirala u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma u Sisku te županiju oštetila za 182.000 kuna, a Hrvatske šume za 9.600 kuna. U istom je objektu organizirala i svadbu na kojoj su bili i Milanović i Linić i ostali visokopozicionirani SDP-ovci.

Sumnjiva privatizacija

Ceste Sisak privatizirane su krajem 2011. godine, a od samog početka sumnjalo se na malverzacije. Žužić je Ceste Sisak kupio preko firme IGM Turopolje, osnovane upravo za tu priliku. Transakcija je vrijedila oko 20 milijuna kuna, a novac je Žužić namaknuo kreditom od Hypo banke. Da se radi o krajnje sumnjivom potezu, pokazuje podatak da je u 2012. godini županija kojoj je na čelu Lovrić Merzel omogućila Cestama Sisak poslove u vrijednosti od 44,2 milijuna kuna. Također, sumnja se da je firma prodana ispod cijene, s obzirom da je u njenom sastavu šljunčara čija se vrijednost procjenjuje na oko 100 milijuna kuna.

Jovev Uskoku predala dokumentaciju o Merzel

Merzeličine afere javnosti je otkrila prije točno dva mjeseca Jasmina Jovev, donedavna šefica kabineta županice. Kazala je kako su, po naredbi Merzel, izmišljali događaje i isplaćivali novce. Iako je dokumentaciju predala Uskoku još prošle godine, nitko ništa nije poduzimao sve dok Jovev nije istupila u emisiji Nedjeljom u 2 i javno optužila Merzel da je krala novac preko lažiranih računa. Merzel je odmah uzvratila napadom, no konačno je reagirao DORH. Objavili su kako provode izvide o nezakonitim raspolaganjima proračunskim novcem županice samo nekoliko sati nakon gostovanja Jasmine Jovev u Nu2.

Nekoliko dana kasnije dokumentaciju o Lovrić Merzel zatražio je Uskok. Glasnogovornik Uskoka potvrdio je 7. veljače da su oni preuzeli sve predmete vezane uz Merzel. Istog dana policajci iz odjela gospodarskog kriminaliteta i kriminalističke policije od jutra do večeri pregledavali su i iznosili dokumentaciju iz prostorija Sisačko-moslavačke županije.

Dokad će je Milanović braniti?

"Čuo sam se s njom. Sad se više ne radi o jajima ili celulitu, već o ozbiljnom kriminalu. Tu je netko u ozbiljnom problemu. Ili ona ili osoba koja je optužuje za ozbiljan kriminal. Tu se radi o optužbi za pustošenje županijskog proračuna", rekao je Milanović par dana nakon što je javnost saznala za optužbe protiv Merzel. Milanović tom prilikom nije propustio optužiti osobu koja je razotkrila Merzel kazavši kako se zna koji je bio njen posao: da Marina Lovrić Merzel ostane bez posla.

> Bahata i rastrošna Linićeva kuma pokazala pravo lice SDP-a

> IMAMO DOKUMENT: Linićeva kuma i sumnjiva kupnja zgrade od 10 milijuna kuna

> Index otkriva kako je Merzeličin nećak dobio posao prijevoza školaraca u Sisačko-moslavačkoj županiji!

> Objavljujemo dokumente! Linićeva kuma platila 15.000 kuna za domjenak koji nikad nije održan?!

> Savjetnike bahate županice plaćamo 1,5 milijuna kuna godišnje da bi hodali po primanjima i domjencima!

>Zašto je Lovrić Merzel nedodirljiva i zašto Milanović šuti: Štite je predsjednik i dva ministra s kojima se privatno druži!

> Sve o aferama Marine Lovrić Merzel čitajte na Indexu

Pročitajte više