Ukrajina i Slovačka pred potpisivanjem sporazuma o isporuci plina

Ilustracija: Guliver image/Getty images

TVRTKE koje upravljaju plinovodima u Ukrajini i Slovačkoj blizu su potpisivanja sporazuma kojime bi Europska unija isporučivala plin Ukrajinu preko Slovačke, čime bi se smanjila i ovisnost Kijeva o Rusiji, priopćili su u utorak Europska komisija i Ukrajina.

Sporazum o isporuci plina mogao bi pomoći i postizanju povijesnog sporazuma o partnerstvu između EU-a i Ukrajine koju i Rusija i EU nastoje dovesti u svoju sferu utjecaja.

Na pitanje hoće li sporazum biti potpisan, ukrajinski ministar energetike Eduard Stavitsky agenciji Reuters je odgovorio: "Da, nedvojbeno".

"Smatramo da smo vrlo blizu sporazuma... sadržaj sporazuma je dogovoren a i po njemu će plin ići sa zapada na istok, preko Slovačke u Ukrajinu. To je samo pitanje potpisivanja koje bi se trebalo dogoditi idućih dana", rekla je glasnogovornica Europske komisije Marlene Holzner.

Od kraja prošle godine tehnologija promjene smjera protoka plina u plinovodima omogućila je Ukrajini da ponovno uveze dio ruskog plina natrag iz država EU-a.

Rusija osigurava oko četvrtine prirodnog plina koji se potroši u Europskoj uniji, a oko 80 posto ruskog izvoza plina u EU prolazi plinovodima na teritoriju Ukrajine. Pitanje transporta ruskog plina preko Ukrajine i sama prodaja ruskog plina toj zemlji posljednjih su godina predmet sporova između dvije zemlje. Iako ruska energetska tvrtka Gazprom nije sretna ponovnim uvozom plina natrag u Ukrajinu ona ne može mnogo toga poduzeti jer to dopuštaju zakoni EU-a.

Pročitajte više