Ukrajina je "švorc"

Foto: Hina

UKRAJINA ovih dana raspolaže s oko 6.42 milijarde dolara u rezervama, što je dovoljno da pokrije pet tjedana uvoza, piše Washington Post uz ocjenu da je zemlja tehnički "švorc".

Nove procjene o stanju i budućnosti ukrajinske ekonomije stižu nakon što je tamošnja središnja banka prestala intervenirati na tržištu novca i braniti hrivnju. Odluka o prestanku obrane tečaja je donesena u četvrtak, da bi hrivnja u brzoj i silovitoj korekciji na tržištima do danas izgubila 50 posto vrijednosti u odnosu na najtraženije svjetske valute.

> Soros traži 50 milijardi dolara za Ukrajinu


Središnja banka je paralelno povisila kamatne stope na štednju u domaćoj valuti s 14 na 19.5 posto u nadi da će ljudi zadržati novac umjesto da ga mijenjaju za strane valute. Potez se pokazao neučinkovitim.

Ukrajinski usud

Zahvaljujući povijesnoj lakomosti i neuspješnosti oligarha, ukrajinsko gospodarstvo i ekonomija su sustavno uništavani desetljećima. Ono što je preostalo nestaje u ratu s proruskim separatistima na istoku. Pobunjenici su u posjedu četvrtine nacionalnog industrijskog kapaciteta, a Kijev, iako u žestokom i otvorenom sukobu s Moskvom, još uvijek najviše trguje s Rusijom o čijoj ekonomiji ovisi.

Ukrajina je u situaciju u kojoj nema značajnijih deviznih rezervi ili načina da zaradi i generira novac, ali ima gomilu povećih računa koji stižu na naplatu. Upitno je kako bi se njena ekonomija održavala i bez borbe protiv najvećeg trgovinskog partnera i separatista koji svojataju nacionalna industrijska središta. Jedino otvoreno pitanje je koliko će međunarodni kreditori odvojiti za "iskupljenje Ukrajine" i koliko će hrivnja pasti u međuvremenu, ocjenjuje WP.

Ukrajinska vlada upozorava na bankrot od početka godine, krajem siječnja Europska unija je odobrila interventni kredit u iznosu od 1.8 milijardi eura i "kupila vrijeme" za pregovore oko zajma MMF-a vrijednog 15 milijardi eura koji je uvjetovan ekonomskim i fiskalnim reformama. Kijevu za kratkoročno servisiranje potreba nedostaje 13 milijardi eura.

Pročitajte više