Ukrajinske vojnike trenirat će britanski časnici

Foto: Hina

VELIKA BRITANIJA uskoro će u Ukrajinu poslati sedamdesetak svojih vojnika. Na sigurnoj udaljenosti od zone sukoba oni bi vladinim snagama trebali pružati pomoć u logističkoj, medicinskoj i obavještajnoj obuci, najavio je premijer David Cameron.

"Ukrajina nas smatra vrlo snažnim prijateljem i mislim da moramo biti ondje. Razlog da ne idemo dalje jest što ne vjerujemo da postoji neko vojno rješenje problema. Ono mora biti diplomatsko, koje može biti pojačano novim sankcijama", upozorio je Rusiju Cameron.

U međuvremenu, proruski pobunjenici tvrde kako se pridržavaju dogovorenog primirja i povlače teško naoružanje s bojišnice na istoku Ukrajine. No vlasti u Kijevu to demantiraju.

Britanija isključila razmještanje svojih vojnih snaga u Ukrajini

Velika Britanija u srijedu je isključila mogućnost razmještaja vojnih snaga u UkrajiniSlužbeni London izvijestio je da onamo šalje 75 vojnih savjetnika i stručnjaka za obuku kako bi se ukrajinskoj vojsci pomoglo da smanji broj poginulih u svojim redovima.

U govoru održanom u britanskom parlamentu ministar obrane Michael Fallon istaknuo je da je misija obuke, koja će početi polovinom ožujka, gotovo do kraja definirana te da je pokrenuta na zahtjev ukrajinske vlade.

Rekao je i da nije vrijeme za početak intervencije većih razmjera te da Britanija ne namjerava razmještati svoje vojne snage u Ukrajini.

"Ne razmještamo vojne snage u Ukrajini, niti to namjeravamo", rekao je britanski ministar obrane. Premijer David Cameron u utorak je najavio misiju obuke, upozorivši da će Moskva nastaviti s destabiliziranjem drugih zemalja ukoliko joj se nitko ne usprotivi.

Pročitajte više