"Umjesto otoka patnje neka bude otok ljubavi i užitka": Žele da Goli otok postane gay otok

Screenshot: HRT

UDRUGA Ekološko socijalni forum želi od Golog otoka napraviti resort zatvorenog tipa koji bi bio namijenjen rekreaciji, odmoru i druženju gay osoba iz cijeloga svijeta u kojem bi mogli uživati 24 sata u sigurnom okruženju. Osnivanjem European Gay Resorta  - Croatia napravio bi se korak u smjeru otvaranja hrvatskog turizma prema skupinama kojima Hrvatska do sada nije bila jedna od primarnih destinacija, kažu iz Udruge.

Ideju i realizaciju ovoga projekta iznio je predsjednik udruge Aljoša Babić u obliku dopisa ministru turizma Lorencinu u prosincu 2013. a predlaže mu da jednu od neiskorištenih nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske stavi na raspolaganje u svrhu otvaranja gay resorta.

Turizam kakav je danas u Hrvatskoj doživljava krizu dok dobre rezultate pokazuje ostvaruje specijalizirani turizam koji je okrenut određenim skupinama u društvu, a ovaj segment turističkog tržišta u jakoj je ekspanziji, smatra Babić.

"Pripadnici LGBT populacije dobri su potrošači te ostavljaju više novaca namijenjenog odmoru i zabavi pa tako prema procjenama Gay European Tourism Association homoseksualci godišnje troše između 48 – 52 milijuna Eura. Prema International Gay Guide Travel indeksu koji kategorizira pogodnost zemalja za LGBT turizam, Hrvatska se trenutno nalazi na 44 mjestu.", stoji u priopćenju udruge.

Brojne su mogućnosti, dodaju, nadogradnje turističke usluge kao što su organizacije krstarenja duž cijele Jadranske obale, organizacija izleta u poznate europske turističke destinacije (Venecija, Beč, Plitvička jezera) te putem aerodroma na Krku posjet ostalim europskim turističkim destinacijama. U planu im je izgradnja marine te brojnih drugih sportskih sadržaja. S ove lokacije moguće je organizirati izlete- krstarenja po čitavom Jadranu, sve do Dalmacije i Dubrovnika.

"Pretvaranje Golog otoka u europsku destinaciju gay turizma nosi u sebi i određenu simboliku jer se mjesto koje je oduvijek bilo sinonim za patnju i muke pretvara u otok ljubavi, tolerancije i užitka.", dodaju iz Udruge te zaključuju da Hrvatska i njezini građani ne mogu živjeti samo od prošlosti i spomenika, te ako projekt nije moguće realizirati na lokaciji Golog otoka za isti treba naći drugu odgovarajuću lokaciju.

Pročitajte više