Umro čovjek koji je spasio Istočnu Njemačku od bankrota

Foto: Eva Brüggmann

ČOVJEK koji je uvjerio hladnoratovskog konzervativnog čelnika u Zapadnoj Njemačkoj da spasi komunističku Istočnu Njemačku od nesolventnosti umro je u Bavarskoj gdje je pobjegao nakon pada Berlinskog zida.

Godine 1983. Alexander Schalck-Golodkowski uvjerio je premijera Bavarske Franza Josefa Straussa, žestokog antikomunista i bivšeg ministra obrane, da odobri zajam od milijardu zapadnonjemačkih maraka njegovoj državi koja je bila na rubu bankrota.

Kao čelnik istočnonjemačkog odjela "Kommerzielle Koordienierunga" (KoKo), koji je bio pod kontrolom Stasija, Schalck-Golodkowski je prikupio oko 25 milijarda maraka za komunističku državu prije njezinog pada 1989. uključujući i prodaju političkih zatvorenika. Zapadna Njemačka je platila za oslobađanje 34.000 ljudi zatvorenih zbog kaznenih djela kao što je bio pokušaj bijega na Zapad.

"Alexander Schalck-Golodkowski umro je 21. lipnja, samo nekoliko dana prije svog 83. rođendana u muenchenskoj bolnici nakon duge borbe s karcinomom", objavio je njegov izdavač Ediion Ost.

"Kao zamjenik ministra za vanjsku trgovinu u Istočnoj Njemačkoj, on je bio jedan od tajnih pregovarača o njemačko-njemačkim odnosima. Njegov uspješan rad na čelu 'KoKo-a' donio mu je nadimak 'Devisenbeschaffer' (nabavljač strane valute)."

Schalck-Golodkowski pobjegao je u Zapadni Berlin sa svojom suprugom u prosincu 1989. i prema izvješćima navodno je surađivao sa zapadnonjemačkom obavještajnom agencijom BND. Prenesena je njegova izjava da je pobjegao iz Istočne Njemačke jer mu je život bio ugrožen.

 
 
 
 

Pročitajte više