Umro lord Brittan, osumnjičen za sudjelovanje u skrivanju dosjea o elitnoj pedofilskoj mreži

Foto: Shutterstock

BIVŠI ministar u konzervativnoj vladi Margaret Thacher i više puta europski povjerenik Leon Brittan umro je jučer navečer u svojoj kući u Londonu u 75. godini od posljedica karcinoma, priopćeno je.

"Leon je umro prošle noći u svojoj kući u Londonu nakon duge bitke s karcinomom", napisala je njegova obitelj u priopćenju objavljenom u četvrtak.

Obitelj naglašava njegov izvanredan angažman u javnom životu kao člana parlamenta, ministra, europskog povjerenika i Lorda, te njegovu sjajnu pravnu karijeru.

Osumnjičen za sudjelovanje u skrivanju dosjea o elitnoj pedofilskoj mreži

Konzervativac Lord Brittan bio je na vrhuncu političke karijere tijekom 1980.-1990.. Nedavno je ponovno izbio u prvi plan, nakon što je osumnjičen da je odgovoran za nestanak dosjea o pedofilskoj mreži u koju su bili upleteni britanski političari tijekom 1980.-ih.

Bivši ministar prošlo je ljeto objasnio da je primio "paket s optužujućim dokumentima" o neprikladnom seksualnom ponašanju, ali ga je proslijedio nadležnim vlastima.

Brittan je prvi puta bio zastupnik britanskog parlamenta 1974. godine. Tijekom vlade Margaret Thacher bio je na nekoliko funkcija, posebice ministara unutarnjih poslova između 1983. i 1985.

Kasnije je proveo deset godina u Bruxellesu obnašajući dužnosti europskog povjerenika u više resora.

Pročitajte više