Uskok: Nije bitno što roditelji Mirjane Sanader ne žele svjedočiti, imamo dovoljno dokaza

NA SUĐENJU za aferu Fimi media prošlog tjedna završeno je iščitavanje dokumentacije kojom USKOK potkrepljuje optužbe protiv Ive Sanadera i drugih o punjenju crnog fonda HDZ-a novcem iz državnih tvrtki i institucija.

Iako je ispitivanje svjedoka trebalo početi sredinom lipnja, na prijedlog odvjetnika Čede Prodanovića, već danas su trebali svjedočiti Sanaderovi punac i punica. Zahtjev za njihovim ispitivanje prije rasporeda Prodanović je objasnio činjenicom da je riječ o starijim osobama narušena zdravlja koje poslije možda neće moći pristupiti sudu.

No, Ivo i Karmela Šarić, roditelji supruge bivšeg premijera i šefa HDZ-a, odlučili su koristiti pravo zakonske blagodati. Roditelji Mirjane Sanader su, naime, odlučili da neće svjedočiti zato što su u rodu sa Sanaderom. Također, iz spisa su izdvdvojeni zapisnici njihovog ranijeg ispitivanja pred Uskokom, koji se neće moći koristiti u procesu.

Uskok: Nema veze što su odbili svjedočiti

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak rekla je da je ovakav razvoj događaja za njih bio očekivan. Smatra i da nije značajan za daljnji tijek suđenja.

"Naime, radi se o takozvanim svjedocima karaktera, koji bi primarno iskazivali na okolnosti imovinskih prilika prvooptuženika Ive Sanadera, No međutim, na tu su okolnost priloženi brojni materijalni dokazi, koji su tijekom ovog dokaznog postupka već izvedeni, tako da uskrata iskaza danas ispitanih svjedoka ni na koji način ne utječe na osnovanost optužbe", rekla je Mostečak.

Tijek ročišta:

9:44 - Ročište je završeno.

9:43 - Iz spisa će se izdvojiti zapisnici o ispitivanju Ive i Karmele Šarić.

9:42 - "Ne želim svjedočiti. I ako sam nešto rekao neka se to ukine", kazao je Sanaderov punac, te zahvalio sutkinji "što nije dugo trajalo".

9:39 - Sutkinja je upozorila svjedokinju da ima povlasticu zakonske blagodati, odnosno da ne mora svjedočiti ako ne želi, zato što je u rodu s prvooptuženim Sanaderom. Karmela Šarić kaže da ne želi svjedočiti.

9:37 - Najprije će svjedočiti Karmela Šarić.

9:35 - Ročište je počelo.

U jeku istrage afere Fimi medija početkom prošle godine i Šarić je bio ispitan u USKOK-u. Tada je ustvrdio da je na Sanaderov nagovor potpisao neke dokumente koji su zanimljivi USKOK-u, ali nije bio sasvim siguran što potpisuje. Inače, roditeljima Mirjane Sanader je u sklopu istrage "crnih fondova HDZ-a" također blokirana imovina. Sud je s ostalom imovinom blokirao i dvije ruševne kuće u selu Krapju u okolici Jasenovca. Karmela Šarić ranije je već objasnila kako je kupnju nekretnina financirao Sanader, dok je njen suprug samo potpisivao dokumente, jer je imao povjerenja u zeta.

Nakon Sanaderovog bijega punac i punica su tvrdili da ih baš briga što se događa s njihovim zetom. Proganjali su ih novinari, a oni su, kako su tvrdili, stari i bolesni. "Neka pravna država radi svoj posao. Ako je kriv neka odgovara. On sam zna što je radio i zašto je to radio ako je", rekla je jednom prilikom za Index majka Mirjane Sanader, Karmela Šarić dodajući kako nije istina da oni imaju nekakve milijune.

Već sredinom lipnja na klupi za svjedoke trebao bi se naći bivši glavni tajnik i potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak, a nakon njega i Branko Bačić, Jadranka Kosor, Damir Polančec, Marica Glavaš, Darko Milinović i Bianca Matković.

Podsjetimo, u najvećoj korupcijskoj aferi u Hrvatskoj HDZ, njezin bivši šef i drugi optuženi su za punjenje crnog stranačkog fonda sa 70 milijuna kuna iz državnih tvrtki i institucija.

Pročitajte više