Ustavni suci za sebe, predsjednika RH te dio zastupnika i državnika osigurali povlaštene mirovine

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

12. KOLOVOZA Ustavni je sud objavio više odluka, među kojima je ona o povlaštenim mirovina, ali i ona koja regulira prava predsjednika Republike, prava bivšeg predsjednika te korištenje rezidencijalnih objekata.

Prema njihovoj odluci pravo na povlaštene mirovine i dalje će imati svi oni koji su na nju imali pravo do trenutka njihova ukidanja - a to su, između ostalih, ustavni suci, predsjednik republike te svi oni zastupnici i državni dužnosnici koji su ispunjavali uvjete za povlaštenu mirovinu do trenutka dokad ona nije ukinuta.  Podsjetimo, u siječnju 2012. Vlada je ukinula povlaštene mirovine, a predsjednik Josipović komentirao je tada kako je odluka Vlade bila brzopleta. Zbog te odluke neki su saborski zastupnici otišli u mirovinu na jedan dan kako ne bi ostali bez povlaštene mirovine. Među njima su bili Damir Kajin te Vladimir Šeks čija će mirovina zahvaljujući odlasku u mirovinu na jedan dan prije stupanja na snagu odluke o ukidanju, biti 1200 kuna veća.

"Zastupnik nakon prestanka zastupničkog mandata ima pravo na zastupničku mirovinu prije ispunjenja općih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ako je najmanje četiri godine, odnosno jedan pun mandat obnašao dužnost zastupnika te ima najmanje 25 godina mirovinskog staža i navršenih 60 godina života - muškarac, odnosno 55 godina života - žena.

Zastupnik koji je zastupničku dužnost obnašao prije stupanja na snagu ovoga Zakona, a nije ostvario pravo na zastupničku mirovinu, ima pravo na zastupničku mirovinu prema propisima koji su važili u vrijeme kad je obnašao zastupničku dužnost, bez obzira na vrijeme podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na zastupničku mirovinu.", stoji u odluci Ustavnog suda.

"Ustavni sud u ovoj odluci polazi od činjenice da su mandat zastupnika i obnašanje zastupničke dužnosti u Hrvatskom saboru konstitutivni elementi višestranačkog demokratskog sustava, najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske (članak 3. Ustava). Oni su konstitucijski izraz javnog interesa u izgradnji hrvatske demokratske države (članak 1. Ustava), koji se kao takav mora prihvatiti i s kojim se mora računati pri uređivanju prava i obveza zastupnika u Hrvatskom saboru", stoji u obrazloženju odluke.

Zaštita predsjednika

"Predsjednik Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti ima pravo na mirovinu. Svota mirovine određuje se kao starosna mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.", stoji u odluci Ustavnog suda.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda stoji kako je nesporno da je zakon koji je bio na snazi neprekidno od 2004. do 2013., stvorio kod predsjednika kojemu je mandat u tijeku izvjesnu predodžbu o pravnoj situaciji s kojom mora računati i prema njoj prilagoditi svoje ponašanje. "Istodobno je kod njega stvorio jasna i nesporna legitimna očekivanja da će, uz sve dopuštene intervencije zakonodavca vezane uz opseg posebnih prava, sama bit prava na predsjedničku mirovinu biti sačuvana.

Stoga je zakonodavac morao imati vrlo snažne objektivne razloge kojima bi mogao opravdati mjeru koja je de facto dovela do oduzimanja prava na predsjedničku mirovinu predsjedniku kojemu je mandat u tijeku.", tvrde Ustavni suci.

Ustavni suci donijeli su odluku i da predsjednik Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti za obavljanje poslova ureda ima pravo na dva državna službenika, osobnog vozača i službeno osobno vozilo te da se     troškovi ureda podmiruju se iz sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske. Troškovi ureda na teret državnih sredstava podmirivat će se pet godina nakon prestanka mandata.

Ove odluke donijeli Jasna Omejec, predsjednica Suda, te suci Mato Arlović, Marko Babić, Snježana Bagić, Slavica Banić, Mario Jelušić, Davor Krapac, Ivan Matija, Antun Palarić, Duška Šarin i Miroslav Šeparović.

Pročitajte više