Uz Josipovića na otvorenju Dubrovačkih ljetnih igara: "Tko je dopustio da lažni šeik stoji uz državni vrh?!"

PRERUŠIO se u šeika, naveo da se zove Ibrahim Al-Jasem i da dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te je kao visoki i ugledni gost bio sudionik otvorenja 63. Dubrovačkih ljetnih igara. Na domjenku je stajao uz sam državni vrh, i pritom se, kako je sam naveo, nadao da neće nitko otkriti njegov pravi identitet. Predsjednik Ivo Josipović, koji se navodno čak i raspitivao za njega, stajao mu je na udaljenosti od svega dva metra. Iz Dubrovnika se vratio zadovoljno trljajući ruke zbog priče koja je objavljena u Večernjem listu, a prema kojoj ga je predsjednica Nadzornog odbora HRT-a i umirovljena novinarka Silvija Luks Kalogjera tražila donaciju od nekoliko stotina tisuća eura.

Silvija Luks Kalogjera, supruga pokojnog veleposlanika Vanje Kalogjere, godinama je živjela u UAE i jako dobro poznaje arapski svijet. U razgovoru za Index kazala je kako joj je na prvu objava priče o lažnom šeiku bila smiješna, jer je njoj odmah bilo jasno da je riječ o prevari i samo je te večeri pokušavala otkriti tko se krije iza lika "šeika". No, budući da se koristi njene fotografije i blati njeno ime, razmišlja o podizanju tužbe. Kaže, mora se samo još konzultirati sa svojim odvjetnikom.

"Pravo je pitanje tko je dopustio da lažni šeik, što je meni odmah bilo jasno jer je posve krivo zamotao oko sebe njihovu odjeću, dođe na terasu i stoji uz sam državni vrh!?", pita se Luks i dodaje: "To je sramota za novinarstvo zbog laži koje su unutra napisane. I to je nedopustivo po svim mogućim zakonima. Mene je zanimalo tko je taj čovjek koji se pojavljuje izvan protokola. Bilo mi je dovoljno 30 sekundi da shvatim da je to lažnjak i to je sramota za sve one koji su dopustili da bude ondje, a sramota je i za one koji su to objavili kao priču".

Pitali smo Luks i zašto nije lažnog šeika prijavila osiguranju, kad je već uočila da osoba koja se lažno predstavlja stoji na nekoliko metara od predsjednika Josipovića. "To nije moj posao. To je posao protokola, to je posao policije i osiguranja. Ako oni ne znaju da ne postoji na ovom svijetu šeik koji ne govori engleski, onda je to njihov problem", kaže Luks, koja cijeli taj "cirkus i paradu s prerušavanjem" smatra kršenjem zakona.

Pročitajte više