Van Rompuy: Velika Britanija narušit će svoj položaj ako okrene leđa Europskoj uniji

Foto: European Union

VELIKA BRITANIJA narušit će svoj ​​položaj u svijetu i propustit će unosne trgovinske ugovore, ukoliko okrene leđa EU i na referendumu se izjasni da želi napustiti europski blok, izjavio je jučer predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Van Rompuy je u svom govoru u Londonu naglasio da velike zemlje, poput Britanije, najviše izgubiti ukoliko donesu odluku da se osamostale.
 
"Da bi se u svijetu čuo glas zemlje poput Britanije, Europa ne služi kao prigušivač, već kao megafon", istaknuo je Van Rompuy u govoru o globalnoj ulozi Europe na Sveučilištu "Regent".
 
U siječnju je premijer David Cameron obećao da će održati referendum o članstvu u EU prije kraja 2017. godine, ukoliko njegova Konzervativna stranka pobijedi na sljedećim izborima u svibnju 2015. godine. Time su povećane šanse za izlazak Velike Britanije iz EU.
 
Cameronova najava da će zatražiti ponovne pregovore s EU i vraćanje određenih ovlasti iz Bruxellesa u London, izazvalo je negodovanje brojnih saveznika iz Europe i upozorenja Japana i SAD.
 
Van Rompuy je drugi višerangirani europski dužnosnik koji je ovog mjeseca upozorio Britaniju na stav prema EU.
 
Sredinom prošlog tjedna, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso optužio je konzervativce da kopiraju Nezavisnu stranku Ujedinjenog Kraljevstva i da će zbog toga snositi posljedice na izborima za Europski parlament 2014. godine.
 
Cameron je istaknuo da je trenutno u interesu Britanije da ostane u reformiranoj EU, ali pod novim uvjetima.
 
 

Pročitajte više