Varga: U bolnice uvodimo "dr. House medicinu"

Foto: FAH

"NARAVNO da se ne provodi privatizacija. Radi se o tome da smo mi maknuli de facto prisilnu nacionalizaciju koja nam je bila nametnuta 2013. godine, prepuštamo lokalnoj upravi i samoupravi da sama procijeni koliko ima javno zaposlenih, a koliko ima doktora u koncesijskom ugovoru", izjavio je sinoć u Dnevniku Nove tv ministar Zdravlja Siniša Varga.

Istaknuo je i kako će besplatni odlasci liječniku obiteljske medicine i dalje biti praksa. No, nastojat će pojačati specijalističke usluge u domovima zdravlja.

"Posve besplatno dolazi se liječniku obiteljske medicine, ako se ima dopunsko
ne plaća se nikakva participacija. Za domove zdravlja planiramo kroz narednih 3-5 godina nastojati da oni što više pružaju specijalističke usluge", kazao je Varga.

Što se bolnica tiče, one će se ubuduće fokusirati na složene operacije.

"...ja to kolokvijalno zovem doktor House medicina", zaključio je ministar osvrčući se pritom i na liste čekanja. Rekao je kako su one već svedene na medicinski prihvatljive granice, a cilj u konačnici je smanjiti ih na nekoliko tjedana. "Izuzetak će eventualno biti skupe operacije, ortopedske, koje zahtijevaju izrazito skupe implantate."

Liječnike koji će se u svom poslu posebno iskazati, prema Varginim riječima, očekuju stimulacije. Naime, poslan je zahtjev za donošenje uredbe koja bi omogućila stimulaciju od tri prosječna bruto dohotka Republike Hrvatske kojom bi već ovog tjedna trebalo biti nagrađeno oko 300 liječnika.

Mjera kojom bi pokušali zadržati kvalitetne liječnike u Hrvatskoj je i stimuliranje stambenih kredita u smislu subvencioniranja kamata koje bi Vlada mogla donijeti "kroz naredna dva tjedna".

Pročitajte više