Varoufakis: Mjere štednje su izlika za klasni rat protiv siromašnih

Foto: Hina

MJERE štednje i smanjenje deficita se koriste kao izlika za klasni rat protiv siromašnih, rekao je profesor ekonomije i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis.

Varoufakis kaže da se istovremeno smanjivanje poreza bogatima i rezanje potrošnje u socijalnoj skrbi svodi na redistribuciju bogatstva od siromašnih prema imućnima.

"Problem je što se mjere štednje koriste kao priča za vođenje klasnog rata," izjavio je ekonomist za BBC.

"Kada pričate o daljnjem smanjenju države, a ono što učinkovito činite je smanjivanje poreza na nasljedstvo i istovremeno rezanje socijalni skrbi – pričate o klasnom ratu".

"Tržišni fetišizam"

Varoufakis je gledište iznio u osvrtu na konzervativnu politiku britanskog premijera Davida Camerona koji je srezao stopu poreza za najbogatije i obećao da će smanjiti poreze na posjede u vrijednosti do jednog milijuna funti.

Dramatično su smanjeni i korporativni porezi, dok je podignuta stopa PDV-a. U sustavu socijalne skrbi se planiraju uštede u iznosu od 12 milijardi funti.

Varoufakis je istovremeno pohvalio britanske institucije javnog zdravstva (NHS) i sveučilišta, sugerirajući da bi nacija trebala napustiti entuzijazam oko pokušaja njihove privatizacije i nametanja tržišne ekonomije.

"Ovaj je tržišni fetišizam ušao u područja za koja nikad nije bio namijenjen," rekao je.

Ekonomist je pozdravio izbor Jeremyja Corbyna za lidera Laburista ocijenivši da će on vratiti život ljevičarskoj politici na isti način na koji je to učinila Margaret Thatcher za desnicu u 1980-im, prenosi Independent.

Pročitajte više