Varufakis: Grčka neće moći vratiti dug ako se vjerovnici ne usuglase

Foto: FAH

GRČKI ministar financija Janis Varufakis pozvao je u utorak grčke vjerovnike da se međusobno dogovore, jer se u suprotnom povrat duga još dugo neće moći ostvariti.

"Već četiri mjeseca ispunjavamo svoje obveze prema vjerovnicima i potpuno smo iscrpili grčku ekonomiju. To ne može trajati beskonačno dugo i naši vjerovnici su toga svjesni", rekao je ministar za CNN.

"Došao je trenutak da se oni usuglase" i da "naprave zadnju četvrtinu puta s obzirom na to da smo mi već prevalili tri četvrtine", kazao je.

Suprotno navodima ministra unutarnjih poslova Nikosa Vucisa, koji je u nedjelju izjavio da Grčka nema više novca da u lipnju vrati dug MMF-u, Varufakis i dalje daje dvosmislene izjave o datumu nakon kojega zemlja više neće biti u stanju ispuniti svoje financijske obveze.

"Po prirodi sam optimist, dakle, rekao bih da ćemo ispuniti financijske obveze, jer je takav dogovor", kazao je. Na pitanje o tomu je li vraćanje duga u lipnju izravno povezano s dogovorom, Varufakis je okolišajući odgovorio: "Do dogovora treba svakako doći.... svi znaju da Grčka ne može nastaviti s velikim isplatama MMF-u ako nema dogovora... to je pitanje zdravog razuma."

Grčka u lipnju mora vratiti 1.6 milijardi eura

Visoki njemački dužnosnik u utorak je rekao da nema razloga vjerovati da Grčka neće ispuniti obveze u zadanom roku. Istodobno su dužnosnici eurozone izvijestili da će zamjenici ministara vanjskih poslova u četvrtak održati telekonferencijski sastanak kao nastavak pregovora između predstavnika Grčke i vjerovnika - MMF-a, Središnje europske banke i Europske komisije.


Grčka idući mjeseci MMF-u mora vratiti četiri zajma u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi eura, a prvi dio isplate 5. lipnja trebao bi iznositi 300 milijuna eura.

Ako se ne postigne dogovor između EU i MMF-a o novim zajmovima Ateni, Grčka vjerojatno neće uspjeti ispoštovati prvi dio isplate 5. lipnja, što bi mogao biti okidač za početak postupka koji bi mogao dovesti do izlaska Grčke iz eurozone.

No visoki njemački dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da je ohrabrujuće to što je Grčka pokazala volju da ispuni svoje obveze.

"Mislim da imamo razloga vjerovati da će Grčka u zadanom roku ispuniti svoje obveze", kazao je.

"Nema plana B, samo je jedan plan"

Europski povjerenik Pierre Moscovici u utorak je pozvao na ubrzanje pregovora kako bi se što prije postigao dogovor između Grčke i njezinih vjerovnika.

"Svjesni smo problema s likvidnošću s kojom je suočena Grčka i zato je iznimno važno da se pregovori u Bruxellesu ubrzaju", kazao je Moscovici na marginama konferencije u Dublinu. "U posljednjih nekoliko tjedana zamijećen je napredak. Imamo konkretne prijedloge za reforme no pred nama je još puno posla. Nema plana B. Samo je jedan plan - snažna Grčka koja ostaje u eurozoni", kazao je Moscovici.

Pročitajte više