Već služe doživotne kazne: Bivši argentinski čelnici krivi za krađu djece političkih zatvorenika

DVOJICA čelnika nekadašnje argentinske vojne hunte proglašeni su krivima za sustavno otimanje djece političkih zatvorenika.

Sud u Buenos Airesu je Jorgea Videlu osudio na 50 godina zatvora, a Reynalda Bignonea na 15. Nekadašnji generali već služe doživotne kazne zbog ubijanja i mučenja političkih protivnika tijekom vojne vlasti između 1976. i 1983. godine.

Ukupno je 11 ljudi optuženo u sudskom postupku koji je započeo u veljači 2011. Devetero ljudi, među kojima su Videla i Bignone, proglašeni su krivima za otimanje 34 djece. Dvije osobe su oslobođene krivnje.

Vjeruje se da je najmanje 400 djece oduzeto roditeljima

Najveću kaznu dobio je Videla jer je sud zaključio da je odgovoran za otimanje 20 djece. Proglašen je krivim za "sistematično otimanje, zatvaranje i skrivanje maloljetnika mlađih od 10 godina".

Vjeruje se da je najmanje 400 djece oduzeto roditeljima koji su bili zatvoreni tijekom vojne vlasti. Dobar dio usvojili su politički podobni vojni i policijski parovi.

Argentinska javnost, kao i pojedine žrtve režima koje su progovorile o svojoj prošlosti, zadovoljno su pozdravili presudu, javlja BBC.

Pročitajte više